Ocupació
Els hotelers afirmen que aquest estiu ha estat el pitjor per incorporar empleats
En responsabilitzen el sistema d’autoritzacions però també les particularitats del mercat laboral
Els hotels han tingut més problemes que mai aquest estiu per poder contractar treballadors per oferir tots els seus serveis. Així ho explica l’hoteler Antoni Azurmendi, que comenta que “cada vegada costa més” trobar empleats per al juliol i l’agost. Entre les raons hi ha diversitat d’opinions.
Un dels problemes residiria en el fet que per poder accedir a les autoritzacions cada hotel no pot superar una quota que es fixa a partir d’uns coeficients que s’apliquen en funció del nombre de treballadors que ha tingut l’any anterior. “Queden autoritzacions [d’Immigració] però no quotes als hotels. A nosaltres per exemple no ens deixen contractar perquè ens diuen que ja l’hem esgotada”, afirma Cristina Canut, presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra. A més, apunta el problema que si un treballador marxa “no recuperes la quota”, per la qual cosa superar la baixa imprevista esdevé encara més complicat. De tota manera, reconeix que des de Govern “són flexibles”. Arzumendi, de fet, assenyala que l’executiu “és més flexible del que voldria, però menys del que voldríem nosaltres”.
L’hoteler, de tota manera, explica que hi ha moltes dificultats per accedir a treballadors de fora del país per les “dificultats” que hi ha a l’hora d’incorporar-los, pels tràmits amb Immigració i els diferents requisits que se’ls demanen, com ara l’experiència professional. I pel que fa als aturats que hi ha al país, Canut manifesta que “el mercat laboral que hi ha aquí és pèssim”, ja que “no trobem ningú per treballar dos mesos”. La presidenta valora que “els que obrim tot l’any, al centre, i tenim plantilla fixa, ens passa que ens sobra plantilla a l’estiu. És gent que tenim a casa i traiem els diners d’on sigui per pagar-los”. Els principals problemes són, així, a parròquies altes. Canut indica que “hi ha hotels petits prop de les pistes que es plantegen tancar a l’estiu” per aquestes dificultats de trobar personal. “Al final acaben sent els amos els que fan tres o quatre funcions a la vegada i acaben molt cansats, i pels preus que es paguen per les habitacions no els acaba sortint a compte per guanyar quatre duros”, revela.