Economia
Turisme no canviarà la llei d'allotjaments per les queixes empresarials
El ministre Camp assegura que trencarien “l’objectiu” i anirien en contra de “la filosofia” del text
El ministre de Turisme, Francesc Camp, no vol sentir a parlar de fer modificacions al projecte de llei d’allotjaments turístics –actualment en tràmit parlamentari– que puguin trencar “l’objectiu” del text i anar contra “la seva la filosofia”. “Hi ha punts de la llei que entenem que són intocables perquè la descafeïnarien molt”, va indicar Camp en declaracions al Diari. Una filosofia, va explicar, que passa per millorar la qualitat del servei i dels allotjaments en general; per tenir certa justícia a nivell d’inversió entre els que volen muntar un hotel, un edifici d’apartaments turístics o qui vol oferir habitatges d’ús turístic encara que siguin pocs; i combatre l’intrusisme.
El ministre va fer aquestes declaracions preguntat per les opinions d’alguns agents del sector, sobretot els relacionats amb els apartaments d’ús turístic, que han qüestionat alguns dels punts del projecte de llei. “Totes les associacions han fet aportacions al text i algunes s’han tingut en compte i altres no”, va indicar, per insistir que ara “hi ha reivindicacions a les quals no podem donar suport o admetre dins la llei perquè realment trencarien l’objectiu i la filosofia”.
Possible inconstitucionalitat
Camp també es va referir al comunicat de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) publicat recentment als mitjans de comunicació en què denunciaven que parts del text eren inconstitucionals. Concretament la relativa al canvi d’ús de residencial a hoteler, aplicat retroactivament i contemplat per als edificis de 10 o més unitats en els quals els habitatges d’ús turístic superin el 75% de la quota de participació, perquè atemptaria contra els drets de la propietat privada i de llibertat d’empresa.
“Ens hem fet assessorar per juristes abans de tirar endavant el projecte de llei i no hi ha cap part de la llei que atempti contra el dret i la propietat privada”, va assenyalar Camp, que va afegir que “estem tranquils, i si després decideixen que hi ha d’haver una batalla legal i portar-la al Tribunal Constitucional, allà ells”.
Des de l’AEAT també es va plantejar la possibilitat que s’apliqués una moratòria a noves llicències per obrir allotjaments d’ús turístic en aquelles zones del país (el Pas de la Casa, Soldeu o el Tarter) on hi ha massificació. “En aquest moment una moratòria no té cap tipus de sentit, perquè no ho hem fet en altres sectors de l’economia andorrana que també ens ho han demanat”, va dir el titular de la cartera de turisme.
Per justificar-ho, Camp va argumentar que el Govern “ha apostat per l’obertura econòmica per atraure inversió estrangera en sectors nous i això és el que volem”. I va matisar que “els sectors tradicionals, com ho és el turisme, també han d’estar oberts a inversors de fora d’Andorra i a inversors d’Andorra, propietaris d’edificis, que vulguin apostar pels allotjaments turístics”.
El ministre va assenyalar que “les regles de joc han de ser les mateixes per a tothom, per als qui hi són i per als qui vulguin venir”. I va suggerir que “hem de ser coherents i hem de mantenir una política molt clara en el sentit que tots els sectors han d’estar oberts a inversors d’Andorra i de fora”.
La Confederació Empresarial (CEA) també troba a faltar algunes mancances . “Són temes menors, pel que he pogut sentir han comentat que al final moltes de les coses que volien s’han inclòs a la llei”, va indicar Camp. Una de les que no es contempla és la classificació per claus i no per estrelles als apartaments turístics. “Hem volgut ser coherents i mantenir les estrelles per tots els allotjaments menys els rurals, perquè són molt especialitzats i minoritaris i mantenen les espigues”, va dir. A dia d’avui, va indicar, “la valoració dels serveis va per la reputació on-line, per les valoracions i pels comentaris”.