Èric Jover

“A DA hem demostrat que no ens fa por assumir desgast”

“A DA hem demostrat que no ens fa por assumir desgast”Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El dirigent demòcrata defensa que el Govern resol dossiers més enllà de BPA i anuncia que hi haurà accions per reformar la sanitat en breu, a COPE Andorra-AD Ràdio.

Considera que hi ha alguna vinculació entre el ‘cas Pujol’ després de la denúncia d’amenaces a BPA que va fer Higini Cierco i entre les pressions d’Espanya i la nota de la FinCEN?

Francament a mi em costa molt de creure i crec que qualsevol ciutadà dubtarà que la FinCEN estigués esperant que sortís o no una nota vinculada a un pantallazo com es va dir en aquell moment del cas Pujol. Pensar que existeixen aquests tipus de lligams crec que és no entendre com funcionen organismes com la FinCEN i la serietat amb què fa les seves acusacions. I al final tenim 12 causes associades a blanqueig de capitals amb pràctiques presumptament delictives que s’estan analitzant i que independentment del cas Pujol s’haurien hagut de jutjar i trobar els responsables. Son un 8% de treballadors de BPA que estan implicats en aquesta causa primera, trobo que és d’una extrema gravetat i en l’aute veiem que està perfectament institucionalitzat i existien fins i tot formularis de les compensacions, hi ­havia un registre organitzat d’aquestes pràctiques.

Creu que a la comissió BPA s’esclarirà, si els accionistes hi compareixen, per què es va parlar de les amenaces a l’agost i no abans?

Ja veurem amb quina voluntat van a la comissió, si hi van amb una voluntat de transparència o amb voluntat de continuar fent créixer cortines de fum i d’amagar la situació real que estava vivint el seu banc. No sabem fins a quin grau ells estaven implicats en aquesta situació i eren partícips dels delictes que s’hi cometien. No ho sé, això se’ls ha de demanar a ells, però el que sí que demanaria és que fossin el més transparents possible. El que estem intentant és resoldre que Andorra s’ha trobat en una situació d’extrema gravetat.

L’oposició acusa DA de no avançar en dossiers que no tenen res a veure amb BPA.

És veritat que en aquest sentit hem de fer una miqueta de mea culpa, el primer any de legislatura ha estat molt focalitzat al voltant del cas BPA. La resolució del banc era una de les nostres prioritats però crec que no és veritat que no haguem fet avançar altres dossiers i és una voluntat clara del Govern estar al costat dels ciutadans en totes les problemàtiques del seu dia a dia, benestar, educació, medi ambient i reactivar la nostra economia i crec que les accions que hem anat desenvolupant així ho demostren. Dir que hem tingut una certa inactivitat política crec que no es fonamenta en els fets.

Es queixen de la reforma sanitària i és cert que ha passat més d’any i mig de legislatura i segueix sent un pla.

La reforma sanitària és veritat que l’hem hagut de temporitzar una mica més, a causa fins i tot d’un problema de canvi de persona política, i el ministre un cop ha agafat aquests dossiers ha necessitat un cert temps, però crec que es van veient accions. S’ha agafat tot un equip al seu voltant de gent molt valuosa que li han de permetre justament avançar cap a aquesta reforma. Em costa que pel que fa al SAAS ja s’han fet algunes actuacions per millorar-ne la gestió, el ministre està sent actiu i crec que en tindrem notícies en breu, està preparant un pacte d’Estat sobre com afrontar la reforma i s’ho està prenent molt seriosament, com no podia ser d’una altra manera, i aviat tindrem resultats.

Es podrà implementar la reforma aquesta legislatura i es veuran resultats?

Hi hauran tota una sèrie d’accions, no serà una sola, i n’hi haurà a curt termini, a mig termini i a llarg termini i evidentment accions associades a la ­reforma sanitària s’implementaran aviat. Queda completament fora de lloc pensar que durant aquesta legislatura no s’implementaran passos ferms de la reforma sanitària, però també penso que una reforma sanitària de calat com la que necessita el país no s’acabarà aquesta legislatura, hi ha passos que s’han de fer a llarg termini.

Si no són capaços de fer una reforma consensuada, com s’apunta de moment, i de tenir un pacte d’Estat hi ha el risc que vingui un altre Govern i canviï les mesures que no li agradin.

El que haurem de fer és buscar el consens, és una obligació en un tema com aquest. Si no trobem aquest consens tenim l’obligació de tirar endavant aquesta reforma sanitària, la societat l’espera i la necessita, que les mesures que s’agafaran s’han de fer de manera molt argumentada i objectivada, el que ens hauria de permetre que el proper Govern sigui del color que sigui pugui canviar matisos però no hagi de canviar l’eix principal. M’agradaria fer el mateix en política sanitària que el que fem en política educativa, les accions positives que estic duent a terme no són sols fruit meu, són fruit de diferents ministres de diferents colors polítics que hem posat el nostre matís però hem tingut claríssim que fer política partidista era un error.

Veu possible el pacte d’Estat? El PS diu que no hi ha elements per dir si sí o si no i Liberals s’està posicionant en contra del que proposa el Govern.

Tenim l’obligació de buscar aquest pacte i si no el trobem fer una política que sigui assumible a llarg termini per tothom. En Educació no hem formalitzat mai un pacte d’Estat i ho hem sabut despolititzar al màxim. I si no aconseguim el pacte crec que el següent Govern serà suficientment responsable per introduir matisos però no canviar els grans eixos.

Les accions que es prendran poden tenir cost polític i la resta de partits, si no s’hi afegeixen, en poden treure rendiment?

En trauran rendiment a curt termini però després els tocarà prendre decisions i assumir el desgast. A DA hem demostrat que no ens fa por assumir desgast per tirar endavant les reformes i amb la reforma sanitària farem exactament el mateix.

Comentava Pere López que la manera de fer de DA és deixar que passi el temps sense resoldre dossiers.

Que ens digui això una persona que va ser ministre del Govern anterior i que poques decisions va dur a terme em sembla que és agosarat. Dir que els governs de DA no han desenvolupat accions és que tan sols hem de mirar les lleis que s’han tirat endavant i les accions polítiques que s’han desenvolupat. Hem fet l’IRPF, i parlàvem de desgast polític, hem tocat les cotitzacions de la CASS, les jubilacions del sector públic, hem endreçat moltíssimes coses, estem avançant en l’acord amb la UE, la quantitat de CDI, i això és molt important, que s’han signat o estan en negociació, amb totes aquestes accions polítiques que ens diguin que no estem governant, em sembla, ja sé que la crítica política és normal, poc argumentat.

tracking