Política
Cap vincle entre la feina de Mateu i Govern
Jordi Cinca argumenta que l’oposició és lliure d’emprendre les accions que consideri
El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va expressar ahir el respecte i l’agraïment de l’executiu a la ja exconsellera demòcrata Meritxell Mateu per una decisió que, tal com ella va manifestar, “va prendre en favor de no contribuir, de no participar encara més en l’enrariment de l’ambient polític”, i va insistir a desvincular les decisions de l’executiu amb la feina que Mateu pogués fer a BPA. En aquest sentit i interpel·lat pel contingut dels correus electrònics publicats per un mitjà estranger –un intercanvi de comunicacions entre Mateu i responsables de BPA–, va assenyalar que la constància que tenen és “allò que s’ha publicat” i que posa en relleu que “no hi ha cap vincle entre les decisions que va prendre el Govern i els treballs que podia estar fent Meritxell Mateu, que només ella pot explicar”. L’executiu va rebutjar la proposta de l’asseguradora Allianz en la qual presumptament estaria implicada la llavors consellera per afavorir un canvi legislatiu.
El ministre portaveu va assenyalar que el cap de Govern, Toni Martí, ja va donar totes les explicacions a la sessió de control de l’executiu i que, tal com es va comprometre, es traslladarà el dossier i tota la documentació sobre la proposta de l’asseguradora Allianz a la comissió BPA, però si calen més explicacions les donarà. Tanmateix, i sobre les declaracions del PS i SDP que consideren que hauria d’actuar la fiscalia, el ministre portaveu va assenyalar que “si la fiscalia creu que ha d’intervenir, intervindrà”, i que si els partits consideren que s’ha d’impulsar una acció “tenen la llibertat de fer-ho”.
La renúncia de Mateu a l’escó es va formalitzar ahir. El primer suplent de la llista territorial ordinenca és l’actual cònsol, Josep Àngel Mortés, que molt previsiblement no deixarà el comú malgrat que ahir no va voler confirmar la seva decisió. Tampoc va voler fer declaracions el següent a la candidatura, Antoni Missé.
BONELL PROPOSA ALS PARTITS QUE FACIN UN CODI ÈTIC PROPI
La subsíndica general, Mònica Bonell, va apostar ahir perquè els diferents grups parlamentaris estableixin “el seu codi ètic”, i així “marcar per escrit quines són les incompatibilitats que poden tenir els consellers a ple temps”. La proposta la va emmarcar en el cas Mateu, després que la setmana passada el PS demanés a Sindicatura que es pronunciés per les possibles incompatibilitats en les que hauria pogut incórrer Mateu quan va treballar per a BPA mentre a la vegada era consellera general a temps complet. En el text s’explica que “la normativa només regula les incompatibilitats dels consellers generals respecte als càrrecs públics, però no respecte a les activitats laborals” vinculades al sector privat. A més, l’ordenament no indica quins serien els mecanismes a activar si un conseller hagués usat “la seva condició per a l’exercici d’activitats comercials”, una pràctica contrària al reglament. Bonell va afirmar que “a Sindicatura no hem parlat que s’hagi de portar a la fiscalia” i va afirmar que “cada grup és lliure de portar-ho”.