Sant Julià de Lòria
Vila preveu beneficis a partir del 2017
Vila confia en les inversions externes per tal d’incrementar els ingressos del parc temàtic
La majoria comunal laurediana ha previst per a l’exercici del 2017 que els comptes de Naturlandia presentin beneficis. Així ho va explicar ahir el cònsol major de la parròquia, Josep Vila, seguint les xifres resultants dels estudis i auditories que s’han dut a terme els darrers mesos. Aquest és un dels objectius a curt termini que s’han fixat. “El compte d’explotació ha de ser positiu sí o sí”, va assegurar. Una situació que ha de permetre rebaixar endeutament, ja que des d’ara fins al 2019 es preveu reduir el deute de Camprabassa en 2,8 milions, passant dels poc més de 9,1 milions actuals als 6,5 l’any 2019.
La corporació preveu endegar una sèrie de mesures que han de permetre fer créixer els ingressos i frenar les despeses del parc per aconseguir el superàvit. Així, mentre que els ingressos d’explotació el 2015 eren de 3,88 milions, s’espera que el 2017 ja arribin als 4,86, mentre que les despeses i inversions han de passar dels 4,99 milions del 2015 als 4,48 del 2017. Així s’aconseguiria un resultat positiu de 378.281 euros. Uns números que haurien de seguir millorant els dos anys següents fins que el 2019 s’assolissin ingressos de 5,36 milions i despeses i inversions per valor de 5,2 milions.
Per assolir aquests objectius el cònsol confia en les inversions externes. No es planteja una privatització plena del parc –“és somiar truites”, va assegurar–, però sí que la instal·lació pugui gua-nyar noves activitats gràcies a aportacions externes, ja que va deixar clar que “el comú no hi pot invertir perquè no té els diners”. Així, va posar com a exemple el projecte que s’està gestant amb el pilot Toni Bou per crear una zona on els infants puguin practicar trial. En aquest cas la idea seria que les activitats aportessin ingressos a la societat a través del pagament d’un lloguer, o creant paquets amb altres activitats o tiquets de restauració. D’altra banda, també es compta amb la col·laboració del Govern. En aquest cas es vol aprofitar la proposta de crear un circuit de ràfting per dinamitzar “la cota 900”, és a dir, el poble. Vila va recordar que la parròquia ja disposa d’un estudi que diu que és viable el projecte i per tant confia en la col·laboració del Govern “perquè és un tema de país”. El comú també va demanar la col·laboració de comerciants i hotelers per tal que puguin crear paquets conjunts per comercialitzar el parc.
Evolució
D’altra banda, el cònsol va fer un repàs a l’evolució dels comptes de la societat i la seva afectació en les finances del comú. Des que es va obrir el parc la corporació hi ha hagut d’aportar gairebé 12 milions d’euros i el deute a proveïdors és de 3,2 milions, fet que va obligar a aprovar un crèdit extraordinari de 3,5 milions en la primera sessió de consell de comú del mandat. En la primera etapa de funcionament, del 2004 al 2009, les inversions es van incrementar per construir el Tobotronc i les necessitats de diners es van finançar amb deute bancari, que el 2009 era de 8,75 milions. En canvi, en l’etapa 2010-2015, les despeses d’inversió es van disparar a partir del 2012 amb la construcció del parc d’animals. En aquest cas, però, el finançament bancari va ser inferior, mentre que es van disparar les ampliacions de capital subscrites pel comú, arribant a 10,9 milions.