Relacions exteriors
Juncker assegura a Martí que el Brexit no afecta la negociació
La trobada entre Martí i Juncker permet refermar la voluntat de seguir avançant en les negociacions per a l’acord d’associació
El cap de Govern, Toni Martí, i el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, van ratificar ahir el compromís de seguir avançant en les negociacions per l’acord d’associació amb la Unió Europa, després de la sortida del Regne Unit. “Les negociacions estan en marxa i el Brexit ja es veurà”, va assenyalar Martí en sortir de la trobada.
Martí va estar acompanyat del ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya. “Els hem dit que nosaltres no practicarem la política de la cadira buida. Hauria estat un error aturar les negociacions. S’ha de continuar i les negociacions seguiran amb normalitat”, va assegurar el cap de Govern, que va matisar que “si no volguéssim continuar o ho volguéssim alentir no hi hauríem anat”. Martí valorava la reunió de “molt profitosa i de mútua comprensió”.
En el marc de la trobada, Martí va posar al dia el responsable europeu de la taula de treball que han iniciat Govern, els signataris del pacte d’Estat per Europa, amb el teixit empresarial i social. Va fer balanç de la feina duta a terme el darrer any i mig i, amb motiu de l’inici de les negociacions en l’àmbit sectorial, el cap de Govern va defensar les línies vermelles marcades per Andorra, entre les quals l’acord duaner. “El més important és el compromís d’escoltar les propostes que vulgui fer el Govern d’Andorra”.
“Andorra, ben valorada”
Martí va insistir en el fet que el Principat “està ben valorat i considerat” per Europa. “Si no no podríem defensar les particularitats, no seria raonable. També va avançar l’acord al qual es va arribar amb el mandatari europeu “de veure’ns més sovint. Hi haurà una nova reunió en uns mesos”. I és que segons el cap de Govern, “aquestes reunions són necessàries i hem d’aprofitar l’oportunitat del moment. No només per defensar el que som, sinó pel que podem arribar a ser”.
Martí també va aprofitar la seva visita a Brussel·les per trobar-se amb el president del Consell Europeu que representa els 28 estats membres de la Unió Europea, Donald Tusk, a qui va convidar a visitar Andorra. “Ha acceptat i ara només resta lligar les agendes”, va avançar. A parer seu, aquest compromís “és un símbol inequívoc de les bones relacions. No vindria si no es volgués complir amb els compromisos”, va dir.
En la trobada amb Tusk, Martí va defensar les reformes empreses pel Principat cap a la transparència i la cooperació econòmica. Segons el cap de Govern, Tusk va qualificar d’exemplar la trajectòria del Principat per instaurar un sistema fiscal homologable seguint els estàndards internacionals, així com els avenços fets en matèria d’intercanvi d’informació fiscal amb l’intercanvi d’informació automàtic, així com els convenis de no doble imposició per internacionalitzar el model econòmic del país.
En paral·lel a les trobades de Martí, el ministre d’Afers Exteriors es va reunir amb el representant permanent d’Espanya prop de la Unió Europea, Alfonso Dastis; amb el representant permanent de França prop de la UE, Pierre Sellal; així com amb el director general de la DG TAXUD, Stephen Quest, als quals va informar de l’avançament de l’agenda europea.
EL CAP NEGOCIADOR DEL SERVEI EUROPEU D'ACCIÓ EXTERIOR SERÀ AL PAÍS EL DIA 24
El cap de Govern, Toni Martí, va aprofitar la visita a Brussel·les per tancar la visita oficial que realitzarà al Principat el cap negociador de l’acord d’associació del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) amb Andorra, Mònaco i San Marino, Thomas Mayr-Harting. Acompanyat del cap negociador adjunt, Claude Maerten, visitaran el país el 24 d’octubre vinent.
Martí va destacar que es tracta d’una visita “simbòlica” però alhora “important” que defensa el compromís d’ambdues parts de seguir endavant amb les negociacions. Setmanes després del Brexit, en una trobada d’anàlisi de la situació actual arran del resultat del referèndum al Regne Unit, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i els representants del Servei Europeu d’Acció Exterior ja es van trobar a Brussel·les per decidir que es mantindria el calendari de reunions.