Tribunals
La batlle rebutja fer noves proves i tanca l'afer BPA
Canòlic Mingorance fa l’aute de conclusió entenent que els centenars de noves actuacions que se li demanaven no aportarien res de nou
La batlle Canòlic Mingorance ha rebutjat els centenars de noves proves que demanaven la dotzena d’advocats que representen les diferents parts implicades en el cas. L’aute de conclusió del sumari estableix que es processaran 25 exdirectors, exdirectius i exgestors de Banca Privada d’Andorra pel “presumpte delicte de blanqueig de diners o valors comès en el marc d’un establiment bancari, en grup organitzat i de manera habitual”. Els principals inculpats, en l’ordre en què l’aute de la batlle els situa, són: Joan Pau Miquel Prats, Luis Pablo Laplana Moraes, Xavier Mayol González, Mauricio Escribano Sánchez, Sergi Fernández Genés, Santiago de Rosselló Piera, Isabel Camino Sarmiento Fuertes, Francesc Xavier Domingo Roigé i Amaya de Santiago Bullich. En el sumari hi consten posteriorment 16 processats més.
Mingorance ha considerat que l’allau de noves proves i documentació que demanaven, es- pecialment les defenses, no aportarien res substancial a les investigacions ja realitzades. Concretament, estableix que “s’han practicat totes les diligències que s’han estimat pertinents per la comprovació dels fets objecte del mateix i de les seves circumstàncies, així com la depuració de les persones responsables sense que quedi per practicar, a judici de qui proveeix, cap altra actuació útil pels fins sumarials”. A conseqüència del rebuig de les noves actuacions sol·licitades, que la batlle entén que l’únic que farien és retardar innecessàriament la data del judici, “es declara acabat el sumari en la present causa, el qual es remetrà al Tribunal de Corts, davant del qual hauran de comparèixer les parts interessades en el termini de quinze dies”.
Preparar el judici
L’aute “no és recurrible” i per tant ara tot passa ja al Tribunal de Corts, que haurà d’anar preparant la data d’aquest primer judici del cas BPA. Cal recordar que el processament es circumscriu a la causa principal del cas BPA, entenent que hi ha en total una dotzena que van avançant paral·lelament més altres que estan relacionades i que s’han anat desglossant. En la causa principal ha entrat fonamentalment tot l’afer del presumpte blanqueig massiu de capitals (uns 70 milions) de la màfia xinesa, concretament vinculat al presumpte capo Gao Ping. La màfia xinesa hauria blanquejat desenes de milions d’euros a través de les transferències que feia cap a la Xina Rafael Pallardó, home de palla de la xarxa, i que acabaven en comptes de familiars i amics de Gao Ping al país asiàtic, i especialment del seu pare. S’ha arribat als 25 processats perquè una part estan només involucrats en les anomenades compensacions, on s’entregaven diners en metàl·lic a Espanya i es compensava amb transferències a Andorra.
ACUSACIÓ A L'EXÈRCIT ESPANYOL D'HAVER PASSAT INFORMACIÓ FALSA ALS ESTATS UNITS
Dels centenars de diligències que s’han rebutjat, la més cridanera fa referència al processat Luis Pablo Laplana Moraes. L’exgestor de BPA ha presentat una querella a Espanya contra el militar espanyol Basilio Luis Sánchez Portillo per haver participat en un programa de televisió espanyol. Segons l’escrit del seu lletrat, es van reproduir unes gravacions telefòniques fetes al seu client (punxat per autoritats espanyoles pel cas Petrov) que haurien estat reproduïdes després de ser editades. I per això entén que són falses. Laplana també manifesta, segons es desprèn de l’aute de conclusió del sumari, que “no només els serveis d’intel·ligència espanyol, suposadament d’intel·ligència militar, van facilitar informació d’un sumari espanyol a les autoritats nord-americanes sense autorització dels seus tribunals, sinó dades falses”. La batlle considera que aquesta acusació és “més que agosarada” i prefereix “obviar la gravetat de l’afirmació” entenent que “és una qüestió que no afecta la present causa”. Afegeix que les “comunicacions entre administració militar espanyola i departament del Tresor nord-americà no tenen res a veure amb la present causa”.