reportatge
Escales rere la camèra
Un curtmetratge de nens i per a nens. Això és el que han fet durant tot el cap de setmana un grup de 18 infants al centre comercial Illa Carlemany, que van visitar aquest recinte per enregistrar un film educatiu sobre com s’han d’utilitzar les escales mecàniques
Un curtmetratge de nens i per a nens. Això és el que han fet durant tot el cap de setmana un grup de 18 infants al centre comercial Illa Carlemany, que van visitar aquest recinte per enregistrar un film educatiu sobre com s’han d’utilitzar les escales mecàniques. “Per a ells les escales són un joc on corren, però ara estan veient que si les utilitzen malament es poden agafar una mà, un peu o fer-se mal”, ressalta Pablo Vivancos, gerent d’Illa.
És per això que des del centre comercial van tenir la idea de convidar un grup de nens perquè ells mateixos veiessin el perill de les escales mecàniques i ho retractessin en un curtmetratge educatiu per a persones de la seva edat. La idea és que siguin “els nens els que eduquen els nens”, explica Vivancos. “A vegades, que el nen eduqui el nen és més pràctic que no pas que el formi un adult, perquè ho està veient amb els seus ulls i està aportant un valora afegit a una formació que nosaltres sent adults no som capaços de veure”, va explicar el gerent.
Així que un grup de 18 nens del Col·legi Sagrada Família d’Escaldes-Engordany, d’entre sis i dotze anys, es van posar davant i darrere de les càmeres per crear el primer curtmetratge fet per menors del Principat i destinat a un públic andorrà.
Dissabte van realitzar una classe més teòrica sobre guió, realització, l’ús de les càmeres o direcció. A més, els nens van ocupar diversos punts estra- tègics del centre comercial i, atentament, van observar com funcionaven les escales mecàniques, els perills que pot comportar i l’ús que en fan els més petits de la casa.
Diumenge va ser l’hora de passar a l’acció i cada un d’ells va adoptar un rol diferent per tal de poder rodar el curt. Uns van fer la figura d’actors i van interpretar el paper de pare, de mare o de nen, mentre que altres van optar per formar part del cos directiu i de realització. A més, un altre grup es va posar rere la càmera per poder rodar un making-off.
Tant aquest vídeo com el curt es projectaran en l’Andorra Kids Film Festival, que se celebra del 17 al 23 de novembre. A més, es reproduirà durant un any als cinemes d’Illa i abans de cada sessió de les pel·lícules infantils. “Tindrem un marge de 50.000 i 60.000 espectadors que veuran aquest curt”, va destacar Vi- vancos.
La idea final és formar els futurs actors i directors andorrans, per la qual cosa Vivancos espera que aquesta iniciativa es pugui realitzar en altres escoles.