sanitat
El SAAS va fer una compra irregular d'ambulàncies
Dos dels vehicles es van posar a nom de la parapública abans que el consell directiu acordés que es compraven
El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) va gastar-se 199.218 euros en sis ambulàncies de segona mà que pertanyien a Ambulàncies de les Valls. En aquesta adquisició es van produir diferents irregularitats, segons es recull en l’informe realitzat per la intervenció delegada. Un dels aspectes més sospitosos fa referència al fet que en dos dels vehicles s’hi va fer el canvi de nom a favor del SAAS abans que el consell directiu d’aquesta entitat n’hagués acordat la compra. Un altre punt que aixeca dubtes és que un dels vehicles no es va peritar, sinó que es va decidir quin valor tenia “en el decurs de la negociació entre aquesta entitat [l’hospital] i l’empresa externa [Ambulàncies de les Valls]”. A banda d’existir errors en les matrícules dels cotxes comprats, també s’obren incògnites de per què es van adquirir els vehicles. Per cadascuna de les sis ambulàncies es van pagar entre 20.000 i 55.000 euros. Tota l’operació es va fer per adjudicació directa i modalitat urgent.
El transport sanitari estava subcontractat a Ambulàncies de les Valls i Ambulàncies del Pirineu, amb un contracte signat l’1 de desembre del 2013 on s’incloïa una clàusula (la novena, amb un afegit signat el maig del 2014) que especificava que “les parts acorden pel que fa als recursos mòbils (vehicles ambulància) que l’empresa té destinats als serveis subcontractats motiu del present contracte (...) el SAAS tindrà prioritat per poder procedir a la seva adquisició si aquests són del seu interès i previ peritatge dels mateixos”. El SAAS va aprovar el juliol del 2014 la nova adjudicació del transport sanitari no medicalitzat que se signava només amb Ambulàncies del Pirineu. Això significava la fi de l’acord amb Ambulàncies de les Valls, que proposa al SAAS vendre-li les ambulàncies. L’hospital acorda comprar sis vehicles.
Tres vehicles que no hi eren
Dels sis vehicles que el SAAS proposa quedar-se n’hi ha tres que l’empresa no havia comunicat com a part dels que estaven fent el servei de transport sanitari. L’informe d’intervenció destaca que els tres vehicles estaven clarament fora dels que s’estipulava que l’hospital tindria prioritat si els volia comprar. I és precisament un d’aquests que estaven fora on es pacta el preu sense cap peritatge, incomplint el contracte que regulava el servei
El vehicle concret es va valorar en 55.000 euros, sent el més car dels sis amb molta diferència. És també el mateix vehicle que ha costat 55.000 euros un dels dos al qual se li realitza el canvi de carta groga, posant-lo a nom del SAAS, el 26 d’agost del 2014, quan el consell directiu del SAAS no va acordar l’adquisició dels vehicles fins a la reunió de l’11 de setembre. L’informe de la intervenció delegada destaca que “no s’ha procedit d’acord” amb la Llei de finances públiques.
RESCISSIÓ DEL CONTRACTE SENSE TRACTAR L'AFER
L’informe de la Intervenció General sobre l’afer de les ambulàncies destaca que entre la documentació facilitada es troba l’acord per rescindir el conveni de subcontractació del servei amb Ambulàncies del Pirineu. El conveni d’extinció del contracte per a la prestació del servei amb Ambulàncies de les Valls “s’ha revisat” per part dels interventors “i només afecta les qüestions de personal i no hi ha cap pacte que afecti la venda de les ambulàncies”. Fonts properes al cas indiquen que caldria preguntar per què el SAAS no fa cap manifestació per comprar les ambulàncies, i en canvi posteriorment accepta la proposta de l’empresa per quedar-se els vehicles. I les mateixes fonts hi afegeixen que caldrà aclarir per què fins i tot es va més enllà del que estava previst contractualment i es compren vehicles que no feien part de l’acord del transport sanitari.