Societat

La FAAD exigeix una llei específica de drets dels discapacitats

La FAAD critica que encara no s’hagi adaptat la normativa estatal a la Convenció de l’ONU

La FAAD exigeix una llei específica de drets dels discapacitatsFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“S’està començant a engreixar la màquina però hi ha un cert alentiment”. La Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD) denuncia que d’ençà de l’any 2013, quan es va ratificar la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de les persones amb discapacitat, “hi ha hagut una certa aturada” a l’hora d’adaptar la normativa estatal al marc internacional. “El Govern està fent esforços però encara trobem dificultats. No veiem els fruits”, va assegurar ahir el gerent de l’entitat, Jacint Risco, en la primera roda de premsa de la nova junta de la FAAD, capitanejada per la flamant presidenta, Agustina Grandvallet.

La substituta de Pere Valls, de­saparegut el passat mes de juny, també va lamentar la “relaxació” que hi ha hagut. “Espero que el que treballem amb el Govern sobre la Convenció no quedi en un calaix”, va dir. Grandvallet i Risco van reclamar una llei de garanties adaptada a l’ONU que “s’hauria d’haver fet l’any 2013”, va deplorar el gerent, el qual va donar a conèixer que l’any passat es va atendre mig miler de persones.

Reserves amb la llei d’igualtat

Els responsables de la renovada junta es van mostrar crítics amb el fet que s’impulsi una llei d’igualtat sense tenir llesta la de garanties dels drets dels discapacitats. “Volem la nostra llei, i després si hem de participar a la llei d’igualtat ja ens hi adaptarem”, va manifestar Risco, el qual a més va alertar del fet que “es dilueixin els drets dels discapacitats” en la norma que està preparant el ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior i que inclou, a més de la defensa de la igualtat de gènere, el combat de tot tipus de discriminacions per raó d’ètnia, condició sexual, religió i també discapacitat. “Ens sembla bé, hi participarem, però volem la nostra llei especial perquè ens pertoca”, va reblar, afegint que a més de fer una llei nova s’han de canviar fins a mig centenar de normes.

Grandvallet, per altra banda, va lamentar que la llei d’accessibilitat de l’any 1995 “no s’hagi complert en moltes coses”, com ara en el transport públic –segons va revelar, només dos taxis del país estan adaptats–. Els responsables de la FAAD van celebrar que s’hagi posat en marxa el servei ocupacional però van advertir de la necessitat que vagi lligat a una major oferta formativa de les persones amb discapacitat.

L’entitat ha preparat activitats entre els que s’inclouen les del Dia de la discapacitat, el 3 de de­sembre, i un acte el dia 1 amb quatre mares que han viscut la discapacitat sobrevinguda d’un fill.

Llei de mesures urgents

El ministre d’Interior, Justícia i Afers Socials, Xavier Espot, va anunciar ahir que el Govern està preparant un projecte de llei de mesures urgents que modificarà diverses normes per adaptar-les a la Convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat. Segons va dir, el projecte entrarà a tràmit parlamentari abans que acabi l’any. Espot va indicar que aquesta i la llei d’igualtat “són dues potes i dues qüestions absolutament complementàries” i va subratllar que la llei de mesures urgents obligarà que “en un termini d’un o dos anys es facin modificacions més importants perquè tot el nostre ordenament jurídic quedi perfectament conformat a les disposicions del conveni”.

tracking