sostenibilitat
Les elèctriques s'adhereixen al pacte del paisatge del Govern
Tindran en compte l’entorn natural quan construeixin infraestructures
Les empreses del sector elèctric es van sumar ahir a l’Estratègia Nacional del Paisatge del Govern, a través del qual es comprometen que les infraestructures que construeixin siguin amigables amb l’entorn natural, va explicar la ministra de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. “Es faran instal·lacions i produccions d’energia del país, i això significa que es faran de la manera més harmoniosa possible i integrades al màxim al paisatge”, va precisar Calvó. En aquest context, Joan Carles Grau, portaveu de l’Associació d’Entitats del Sector Energètic (AESE) va informar que aquesta estratègia ja s’implementa a la petita central hidroelèctrica que estan construint a Arcalís. “El que és la canonada va enterrada, no es veu, el que és la captació és la ja existent, la que utilitzen els canons per fer neu, i el que és la central també està semienterrada i integrada en el paisatge”, va puntualitzar ahir Grau.
L’acord, que es va signar en el marc de les Terceres jornades del paisatge, el van subscriure la Mútua Elèctrica de Sant Julià, Nordandorra SA, Sercensa, la Unió Elèctrica d’Encamp i Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA).
Albert Moles, president de FEda, va manifestar que amb l’acord es persegueix anar més enllà del que diu el reglament i potenciar la part més “més voluntària”, la de la responsabilitat social. “És provar de fer les coses una mica millor del que la pròpia llei i el reglament exigeix”, va puntualitzar.
És el tercer conveni d’aquestes característiques que firma el Govern els darrers mesos, després de signar-lo amb les pistes d’esquí i el Col·legi d’Arquitectes.
D’altra banda, Calvó va anunciar que dins del pla d’infraestructures es preveu la instal·lació de cogeneradors, plaques fotovoltaiques i d’aerogeneradors. En el cas d’aquests últims, Govern estudia dues possibles zones on col·locar-los, però Calvó no va avançar-ne més detalls.