Política
Cessió de l'atenció a la llar d'Ordino i Sant Julià
Naudí espera que la resta de corporacions també optin per traspassar el servei al Govern
Sant Julià de Lòria i Ordino ja han iniciat el procés per traspassar el servei d’atenció domiciliària (SAD) al Govern. Ho va confirmar ahir la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, que va situar aquesta qüestió com a “punt prioritari” de les negociacions al voltant de la llei sociosanitària. En declaracions als periodistes després de mantenir una reunió de treball amb tots els cònsols, Naudí va posar de manifest que les corporacions locals tenen un termini de quinze dies per donar a conèixer si opten per cedir el servei o mantenir-ne la gestió en l’àmbit parroquial. Naudí va afirmar, però, que “pel sentiment de la reunió crec que sí que hi serà aquest traspàs”, tot i que va subratllar que “ho hauran de tractar cadascun dels comuns”. “No sé si surto gaire optimista però crec que això es decidirà en breu”, probablement a la propera trobada, va apuntar.
Des de Sant Julià de Lòria, la consellera de l’àrea Social, Paqui Barbero, va explicar que el comú té traspassat el SAD des del consolat anterior tot i que el procés ha culminat aquest any perquè l’única persona que feia ús del servei va passar a dependre de l’assistència sanitària del Govern. I la voluntat de l’actual corporació és mantenir-se en les condicions actuals, ja que els usuaris “tenen resoltes les seves necessitats i ara no tindria cap sentit tornar a muntar una estructura”. Tot i no veure la cessió “ni positiva ni negativa” perquè “nosaltres [l’actual majoria] no l’hem fet”, segons Barbero “els usuaris estan contents del servei i no tenen cap queixa” i per tant no es plantegen cap canvi.
Es manté la congelació
La trobada d’ahir entre el Govern i els cònsols del país, i a la qual van assistir el cap de Govern, Toni Martí, i sis ministres del gabinet, va servir per abordar diverses qüestions transversals, com ara les finances comunals, la simplificació de tràmits i processos administratius, la creació de l’agència tributària o la modificació de la Llei de competències i transferències.
Segons va refermar Naudí, les transferències seguiran congelades l’any que ve, tal com ja constava a l’acord institucional signat amb els comuns, que marca “la base” –va indicar la responsable de les negociacions– per abordar la reforma amb totes les administracions locals. Un dels camins a seguir serà el de la mancomunació de serveis, a més d’altres tipus de col·laboracions.
LA LLEI DE TRANSFERÈNCIES, ENLLESTIDA A FINAL DEL 2017
La secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, va assegurar que està previst que hi hagi “un text definitiu” amb la modificació de la llei de transferències i competències “a final del 2017”. “Si no està el 2018 serà un desastre”, va manifestar, alhora que hi va afegir que seria “lògic” tenir la llei entrada a tràmit en acabar l’any que ve tot i ser conscient que hi ha “moltes coses sobre la taula”. La secretària d’Estat va explicar que estan en espera de tenir un estudi econòmic que serà “el punt de sortida de la negociació de transferències” per posar fil a l’agulla, ja que encara “estem als preliminars”. “No s’ha negociat res”, va assegurar Naudí, a més d’insistir que es mantenen en espera de l’informe que determina “el punt de sortida de quina serà la quantitat”.
Naudí va destacar que els mandataris comunals –entre els quals hi ha “molt bona sintonia”, va dir– volen tenir enllestida la reforma “el més ràpid possible”. En aquest sentit, tot i que va recalcar que “la intenció és avançar-nos al màxim”, va reconèixer que “no ens podem comprometre en res”.