Sistema financer

El fiscal sosté que Miquel té 16 milions sense bloquejar

El ministeri públic al·lega l’elevada quantitat de recursos disponibles de l’exconseller delegat de BPA per justificar la pròrroga de presó

El fiscal sosté que Miquel té 16 milions sense bloquejarArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estada a la presó de Joan Pau Miquel es justifica perquè persisteix el risc de fugida, ja que disposa de recursos econòmics molt importants per sortir d’Andorra, per sobre de 16 milions d’euros. Són els arguments de la fiscalia en les al·legacions al recurs presentat per la defensa de l’exconseller delegat de BPA davant del Tribunal Constitucional contra les diferents resolucions de Batllia i el Tribunal Superior que determinaven la continuïtat al centre penitenciari, que es manté tot i que l’Alt Tribunal ha ordenat que es motivi aquesta pròrroga.

El ministeri públic afirma que és partidari de mantenir la privació de llibertat de Miquel per l’alarma social i perquè no “se sostragui a l’acció de la Justícia i per assegurar el correcte desenvolupament de la instrucció”. En aquest sentit, es recull que es considera que “el recurrent conserva la capacitat d’influència sobre persones que estan afectades pel procediment”. En l’escrit el ministeri fiscal sosté que Joan Pau Miquel “a través de persones físiques i jurídiques interposades com a fiduciàries, té a la seva disposició elevades quantitats de diners que superen els 16 milions d’euros”, i hi afegeix que aquestes quantitats “no han estat intervingudes” en contra del que va assegurar la representació lletrada de Miquel.

I encara es precisa un element més respecte dels recursos de l’exalt càrrec de l’entitat bancària assenyalada a la nota de la FinCEN amb data 10 de març del 2015. Així es destaca “sense que s’excloguin altres quantitats desconegudes a la data d’avui, ja que fins i tot des del centre penitenciari ha aconseguit disposar de recursos”.

MÉS CAPACITAT QUE LA POLICIA

L’argumentació de la fiscalia també fa referència al fet que tant la Batllia com el Tribunal de Corts han valorat la possibilitat de substituir l’empresonament per altres mesures com l’arrest amb control monitoritzat, però que s’han considerat insuficients “atesos els nombrosos mitjans a la seva disposició per sostraure’s a l’acció de la Justícia”, i recorda les dimensions del Principat i que a Miquel “se li han localitzat a través de fiduciaris quantitats ‘ingents i multimilionàries’, davant la capacitat de reacció en temps real dels serveis de l’ordre”.

En resposta a aquestes consideracions de l’acusació, a la mateixa sentència del TC queden reflectides les argumentacions de la defensa de l’exconseller delegat de BPA que manté que “no té absolutament cap actiu del qual pugui disposar a l’estranger”, i puntualitza l’advocat que tot i que l’esposa de Miquel i els fills “tenen recursos per mitjà d’una societat (tot i estar bloquejats), cosa que no s’ha negat, però això no vol dir que el recurrent en pugui disposar”.

EL GOVERN ES GASTARÀ 550.000 EUROS EN ASSESSORAMENTS LEGALS PER L''AFER BPA'

El Govern es gastarà 550.000 euros per pagar assessoraments legals relacionats amb l’afer BPA. El ministeri de Finances ha hagut d’ampliar la partida dedicada a Estudis i treballs tècnics per pagar els serveis que ha contractat a tres empreses: Sullivan & Cromwell LLP per assessorament en matèria juridicofinancera de les autoritats americanes competents respecte al cas BPA; CMS Albiñana & Suárez de Lezo per assessorament legal i estratègic al Govern en el marc dels litigis derivats de la intervenció de l’entitat i del procés de resolució, i el bufet d’advocats Pujadas, que representa l’executiu en matèria civil i penal en aquest cas.

Tot plegat ho detalla el ministre de Finances, Jordi Cinca, en resposta a una pregunta del conseller del PS Pere López que publica el Butlletí del Consell General. El ministre justifica l’ampliació de la partida pel fet de “tractar-se d’una matèria sensible i de la competència directa del cap de Govern i/o dels ministres corresponents que té incidència en les directrius i decisions polítiques que determinen els objectius estratègics del Govern”. Així mateix, explica que “no va ser possible preveure la totalitat del finançament d’aquests encàrrecs” per “la pròpia naturalesa dels processos oberts arran de l’afer BPA”, que feia “impossible una previsió ajustada de les necessitats d’assessorament”.

tracking