Col·lectius
La llei d'igualtat també inclourà les discriminacions als immigrants
El Consell General i el Govern detectaran les desigualtats entre els col·lectius més vulnerables
La llei d’igualtat que vol tenir en vigor el Govern abans que acabi la present legislatura farà constar els immigrants com un dels col·lectius a protegir per evitar que siguin discriminats. Així ho va anunciar ahir el ministre de Justícia, Interior i Afers Socials, Xavier Espot, durant la presentació dels treballs per elaborar el Llibre Blanc de la Igualtat. Una iniciativa que pretén recopilar informació sobre la situació real en matèria d’igualtat existent a Andorra, i a partir d’aquí dissenyar una estratègia per promoure des del Consell General, el Govern i la resta d’institucions del país, la cultura de la igualtat. D’aquest document se’n derivarà aquesta llei d’igualtat que pretén incidir en l’eradicació de les discriminacions de gènere –les majoritàries perquè afecten el 50% de la població–, però també es vol arribar a la resta de col·lectius que són objecte de discriminació com la gent gran, infants i joves, persones amb discapacitat i el col·lectiu lesbià, gai, transsexual i intersexual. I també, els immigrants. Espot, que va insistir que “una de les 10 prioritats del Llibre Blanc ha de ser l’elaboració de la llei d’igualtat”, va presentar l’inici dels treballs per a la seva confecció acompanyat de la subsíndica general, Mònica Bonell, i de la presidenta de la comissió legislativa d’Afers Socials, Sílvia Bonet. Cal recordar que el 7 de gener passat, en la darrera sessió de la passada legislatura, el parlament va acordar impulsar l’elaboració d’aquest treball. “El llibre és fruit d’una voluntat política de totes les forces representades al Consell General”, va indicar Bonell, que va recordar que malgrat que a l’anterior i “paritari” parlament es va decidir intervenir en les discriminacions de gènere, ara, i amb la unanimitat de tots els grups, s’ha decidit ampliar-ho a la resta de col·lectius implicats.
El Llibre Blanc de la Igualtat, que hauria d’estar acabat a mitjans de l’any que ve, vol identificar la realitat andorrana en matèria d’igualtat d’oportunitats a partir de dades estadístiques; avaluar els antecedents i la tasca que s’està portant a terme pel Govern en relació a la igualtat d’oportunitats; analitzar els serveis públics i privats existents; interactuar amb les associacions dels diferents col·lectius; incorporar l’opinió de persones expertes; promoure la participació ciutadana, i establir 30 recomanacions i 10 prioritats.
La feina per realitzar el llibre, va destacar Bonet, va començar la legislatura passada i d’aquesta tasca se’n van adonar que la discriminació no afectava només el gènere. “Les reivindicacions entre els sectors més vulnerables del país són força comunes”, va dir.
Divendres es constituirà el consell d’experts que farà el seguiment i valorarà les propostes i el document final i l’11 de novembre es constituirà la taula transversal de treball on hi haurà representades les associacions i els col·lectius que són objecte d’anàlisis al Llibre Blanc. Mònica Geronès, que ha desenvolupat tasques similars a Catalunya, serà l’assessora experta en igualtat.