Consell General

L'oposició anuncia esmenes sobre les subvencions als partits polítics

Ld'A i PS han posat de relleu que el text no permet que els partits més petits tinguin mitjans

El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, conversa amb altres membres del Govern i consellers generals abans de de l'inici de la sessió de Consell General.M.F. / ANA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Consell General ha pres en consideració per assentiment la proposició de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada de partits polítics i finançament electoral, que s'ha impulsat des del grup parlamentari demòcrata amb la voluntat que s'adapti a les recomanacions de la darrera avaluació del Grup d'Estats contra la Corrupció (GRECO). Des de l'Executiu s'ha emès un informe favorable a aquest text i des de l'oposició, tot i que s'ha donat suport a aquesta presa en consideració, han anunciat que faran esmenes especialment pel que fa a la qüestió de les subvencions, segons han remarcat les conselleres de Liberals d'Andorra (Ld'A) Judith Pallarés i la del Partit Socialdemòcrata Rosa Gili. Des d'aquests dos partits han posat en relleu que aquesta qüestió de les subvencions no està ben regulada i no permet que els partits més petits tinguin mitjans. En aquest sentit, Gili ha manifestat que cal una "reflexió acurada" sobre aquest aspecte mentre que Pallarés ha remarcat que la llei plantejada "no facilita que els partits minoritaris puguin mantenir una infraestructura".

Tal com ha posat en relleu el conseller demòcrata Marc Ballestà, aquesta modificació respon, d'una banda, a la necessitat de donar resposta a les recomanacions del GRECO, establint per exemple topalls a la depesa dels partits polítics o establint terminis més curts per a la notificació de les donacions; i de l'altra, serveix per clarificar algunes qüestions que no quedaven prou clares en el redactat actual. Així, ha remarcat que és un pas més per "honorar els compromisos contrets" i cap a la transparència.

Seguretat alimentària

D'altra banda, ha estat rebutjada la presa en consideració de la proposició de llei d'informació alimentària i nutricional que s'havia presentat des d'Ld'A. El ministre de Salut, Carles Álvarez, ha manifestat que s'està treballant en un reglament per definir aquests aspectes tenint en compte les nomatives europees i seguint la línia d'altres països, que també han regulat aquesta qüestió per via reglamentària. El conseller liberal Carles Naudi ha lamentat que aquesta qüestio no quedi garantida per llei i en canvi s'opti per un reglament posant en relleu que els principis de la llei, la mínima afectació i la cautela no poden "emanar d'un reglament".

A l'últim, cal destacar que el Consell General ha aprovat per unanimitat el nomenament de Marta Fonolleda com a directora de l'Agència de Qualitat de l'Ensenyament Superior d'Andorra (AQUA).

tracking