Finances públiques

La recaptació de l'impost de societats creix en sis milions

El Govern apunta una millora del teixit empresarial i es mostra “optimista”

La recaptació de l'impost de societats creix en sis milions

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les sensacions de millora econòmica que des de fa mesos expressen polítics i alguns economistes es comencen a traduir, també, en números. Així ho mostra la liquidació del segon trimestre del 2016 a la qual ha tingut accés el Diari. I és que el document exposa que fins al 30 de juny s’han liquidat 20,9 milions d’euros cor­responents a l’impost sobre societats, que representen uns 6,1 milions més (un increment del 41,48%) que el mateix període de l’exercici passat. En aquest sentit, des de l’executiu es remarca que es tracta d’una figura impositiva “ja implantada en el marc tributari andorrà des de fa uns anys”, i que el fet que s’incrementi “denota una millora en el teixit empresarial andorrà”. De fet, continuen, “seguint les estimacions dels principals indicadors de l’economia nacional permet ser optimista quant al comportament d’aquesta font d’ingressos de l’Estat”.

El cert és que el capítol d’impostos directes presenta, en global, una millora respecte al mateix període del 2015, fet que ha contribuït de manera important al creixement dels ingressos del Govern, que han passat de 296,2 milions el primer semestre del 2015 a 691,2 en el mateix període del 2016. També ha ajudat el millor comportament de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF), l’impost sobre la renda dels no residents (IRNR) i el ja citat impost de societats. Tot això sense oblidar la important aportació feta pels beneficis obtinguts per Andorra Telecom, a més dels ingressos provinents de les subscripcions de deute públic.

Impostos directes

Els impostos directes presenten un increment de 10,5 milions, passant de 28,3 a 38,8 milions d’euros. Així, a més de l’impost sobre societats, també es destaca el comportament positiu de l’IRPF, que en el primer semestre de l’any registra un liquidat de 9,3 milions, un 65,5% més que l’any passat. Aquí, però, s’assenyala que es tracta d’un impost que va entrar en vigor l’1 de gener del 2015 i que, per tant, llavors només es van fer retencions mensuals i trimestrals. En canvi, enguany, a més de les retencions efectuades sobre les rendes del 2016, també s’han començat a registrar els efectes recaptatoris de les liquidacions de l’IRPF de les rendes obtingudes el 2015.

En el cas de l’impost sobre les rendes dels no residents (IRNR), s’ha liquidat un import de 7,4 milions, uns 4 milions més que en l’exercici anterior, un fet que s’explica perquè en el primer semestre del 2016 s’han reconegut els ingressos corresponents a l’IRNR meritats el primer semestre de l’exercici corrent, una operació que ara fa un any es va fer en el tercer trimestre. A més, també es remarca que després de la signatura dels CDI amb diferents estats, aquest impost s’ha vist afectat, si bé encara no és possible quantificar els efectes en la capacitat recaptatòria.

Pel que fa als ingressos patrimonials, han passat de 12,2 milions a 30,8, un canvi que s’explica especialment per la important variació de l’aportació d’Andorra Telecom, que creix en 18,8 milions. D’altra banda, en el cas dels passius financers, també s’incrementen per les diferents renovacions de les emissions de deute públic, bàsicament.

Ara bé, la important bossa d’ingressos rau en els impostos indirectes, que en aquesta ocasió presenten un petit descens, de 134,9 milions a 132,8. Aquesta variació ve derivada pel comportament lleugerament negatiu de la recaptació de l’IGI (-4,17%), passant de 59,9 a 57,5 milions, així com una davallada de l’ITP, que cau un 3,92%.

MENYS RECAPTACIÓ EN L'IMPOST SOBRE EL JOC DEL BINGO

Tot i el bon comportament dels ingressos de l’Estat, algunes partides presenten caigudes. És el cas de la recaptació provinent de l’impost sobre el joc del bingo, que s’ha liquidat per un valor de 648.000 euros, fet que implica una caiguda del 10,42%. De la mateixa manera, també s’ha registrat una petita disminució en la taxa al consum que presenta una variació negativa del 0,12%. A l’altre costat de la balança hi trobem, en canvi, l’ISI d’assegurances, del qual s’han liquidat 1,6 milions (+5,79%), i els impostos especials, que s’eleven fins als 21,2 milions (+2,48%).

DISMINUEIX UN 35% LA FISCALITAT DE L'ESTALVI

Pel que fa al capítol de taxes i altres ingressos, destaca la davallada que ha patit la fiscalitat de l’estalvi, és a dir, el pagament d’interessos pels rendiments de l’estalvi. En concret, el primer semestre s’han liquidat 1,5 milions d’euros que si es comparen amb els 2,3 del mateix període de l’any passat representen una variació negativa de 819.000 euros (-35%). En canvi, destaca el comportament a l’alça de la taxa de marques i la de vehicles, mentre que en l’apartat d’altres ingressos disminueixen les entrades per sancions.

tracking