justícia

Absolts dos dels quatre empresonats pel robatori a una joieria

El Superior esmena la sentència de Corts i posa en llibertat un matrimoni de Reus que duia 19 mesos a la Comella

Absolts dos dels quatre empresonats pel robatori a una joieriaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia ha absolt un matrimoni de ciutadans serbis residents a la localitat catalana de Reus que havien estat condemnats en primera instància a dos anys i mig de presó ferma en ser considerats culpables d’un delicte major d’encobriment en el robatori de la joieria l’Art d’Or de l’avinguda Meritxell el novembre del 2014. La parella va ser posada en llibertat dilluns de la setmana passada després de passar 19 mesos internats al centre penitenciari de la Comella. Segons va explicar al Diari l’advocat del matrimoni, estudien denunciar l’Estat andorrà per reclamar pels perjudicis patits per l’empresonament. A més dels 19 mesos en què han estat privats de llibertat, la parella es va veure en l’obligació de separar-se dels dos fills que ara viuen amb la germana de la dona als Estats Units.

Nascuts a Belgrad, tots dos van ser detinguts mesos després de l’atracament. La dona, de 37 anys, ho va ser el març del 2015 després que la policia andorrana enviés a l’espanyola una comissió rogatòria. Ho va fer després de comprovar que era la propietària d’un vehicle que es va trobar a Juberri i que haurien utilitzat al Principat els dos autors confessos del robatori, també d’origen serbi. També la van identificar a Andorra un dia després de l’atracament acompanyada del marit a un centre comercial. L’home, de 45 anys, va ser detingut uns dies més tard, ja a l’abril, després que l’esposa fos extraditada. L’arrest es va fer al Principat després que l’home es reunís amb un advocat per intentar la llibertat de l’esposa.

Corts els va condemnar per encobriment perquè considerava provat que van portar el vehicle fins a Andorra per ajudar en la fugida dels atracadors i perquè van deixar en el seu interior menjar per als dos homes. Els magistrats també van considerar provat que el matrimoni sabia del robatori i que es volien quedar part del botí resultat de l’atracament.

Segons l’advocat de la parella, la sentència del Superior evidencia que no hi ha cap correspondència entre els fets provats –l’autoria material del robatori– i un delicte d’encobriment. Lamentant els mesos que han estat injustament a la presó, va assenyalar que els seus clients desconeixien que s’havia comès un atracament i que únicament van anar a Andorra a vendre el cotxe a càr­rec d’una tercera persona que no ha estat processada. Igualment va indicar que tots dos estaven a Reus el mateix dia en què s’estava cometent el robatori.

La sentència del Superior no rectifica la condemna dels dos autors confessos del robatori, sentenciats per Corts a complir quatre anys i mig d’internament a la Comella i a l’expulsió per vint anys del Principat. Els dos homes hauran de fer front al pagament de 100.000 euros –el cost del botí– en concepte de responsabilitat civil, una xifra que en primera instància s’havien de repartir de forma solidària els quatre serbis.

CONFIRMAT L'ANY DE PRESÓ CONDICIONAL PER L'EXMARIT DE BRUNI

El Tribunal Superior de Justícia ha confirmat la pena d’un any de presó condicional per a Peter Tinnemann, condemnat en primera instància per Corts per segrest parental de la filla menor d’edat de la psiquiatra infantil de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, Rosa Maria Bruni. Els fets van passar fa cinc anys quan l’exdona de Tinnemann estava presa a la Comella després que les autoritats alemanyes haguessin demanat l’extradició per una denúncia de l’exmarit també per segrest parental. Bruni s’havia endut la filla d’Anglater­ra, país on vivia el matrimoni, després que la Justícia donés la custòdia a l’home. Tiennemann va aprofitar una visita a la filla, que estava ingressada al centre d’acolliment de la Gavernera, per endur-se-la a Berlín, on viu actualment. Bruni va abandonar la presó un cop els tribunals andorrans van resoldre que no hi havia fonament per donar curs a l’extradició demanada per les autoritats alemanyes.

La sentència de la sala penal del Tribunal Superior va en contra dels interessos de la fiscalia i de l’advocat de Tinnemann que van sol·licitar la revocació de la decisió de Corts al·legant que aquests fets ja havien estat jutjats a Alemanya i que per tant no es podia obrir un procediment penal a Andorra pel mateix delicte. La justícia germànica el va condemnar a una multa de 7.000 euros.

L’advocat de Bruni, Josep Par­ramon, es va mostrar ahir satisfet per una sentència “molt ben fonamentada” i que deixa patent “la independència” de la justícia andorrana. Pel lletrat, la sentència “és ferma” perquè no dóna possibilitats a la fiscalia en un hipotètic recurs al Tribunal Constitucional. Va anunciar que reclamaran el compliment d’una pena que deixa la porta oberta que Bruni presenti una acció civil contra Tinnemann.

tracking