Relacions institucionals
Hollande defensa les especificitats d'Andorra en l'acord d'associació
El copríncep advoca perquè es mantinguin les especificitats en els punts més difícils de la negociació
El cap de Govern, Toni Martí, acompanyat del síndic general, Vicenç Mateu, s'ha reunit avui al matí a l'Elisi amb el copríncep francès, François Hollande, per informar-lo sobre l'actualitat política i econòmica del país i especialment sobre la negociació de l'acord d'associació amb la Unió Europea. Hollande, en declaracions posteriors, ha assegurat que és una gran oportunitat per a Andorra ja que li permetrà accedir al gran mercat europeu i obtenir avantatges d'inversió i d'activitat. El copríncep francès ha reconegut que hi ha punts difícils en la negociació, de manera que considera que s'han de permetre vies de transició i que es mantinguin les especificitats. "El president Junker i la Comissió Europea farà reconèixer els principis de la lliure circulació, però amb un reconeixement de les especificitats", ha conclòs.
Martí ha celebrat les paraules del copríncep i ha assegurat que "estem en un moment important d'una llarga negociació i s'han entès les nostres demandes perquè són raonables i raonades". Pel que fa al manteniment de l'Acord Duaner, el cap de Govern ha reconegut que el cap negociador, Thomas Mayr-Harting "va dir el que va dir" (que no es mantindrà per sempre) però ha assegurat que s'està negociant perquè els canvis "no siguin del dia per a l'endemà", ja que el tabac és una font molt important d'ingressos que representa la quarta part del pressupost de l'Estat. "La ciutadania no ha d'estar preocupada perquè els ingressos sobre el tabac, tal com s'estan negociant, no és ni l'any que ve ni d'aquí cinc anys que hi haurà canvis", ha destacat. També ha afegit que a la vida "no hi ha res que sigui etern", començant pel propi Acord Duaner, però que qualsevol transformació econòmica d'un país necessita el seu temps.
Martí també ha destacat que, a més, la Comissió Europea ha donat la possibilitat que s'analitzin tots els productes agrícoles que ara estan fora de la unió duanera per si algun d'ells vol entrar-hi i que, pel que fa al capítol 24, que correspon al tabac, també estan oberts a les propostes que es facin des d'Andorra, i és per això que Martí ha anunciat que pròximament consultarà aquesta qüestió amb totes les forces polítiques amb representació al Consell General.
El cap de Govern ha recordat que, a banda de la línia vermella de la qüestió del tabac, també és raonable defensar limitacions en la lliure circulació de persones, els monopolis de l'Estat i que el cabal comunitari que s'haurà d'aplicar es pugui anar assolint de forma gradual.
Toni Martí també ha defensat que l'acord "s'ha de mirar des del conjunt i no només des del punt de vista del tabac". Així, ha destacat que hi ha temes "tant o més importants" com la preservació del sistema financer, els estudiants "que estan penalitzats i fins i tot han de renunciar a la seva nacionalitat per poder treballar a Europa", o les empreses que vindran a Andorra perquè "no només volen una fiscalitat homologable sinó també un segell de qualitat europeu".