negociació amb la ue

Hollande defensa que la UE respecti les especificitats d'Andorra

El Copríncep francès assegura que el conveni amb la Unió Europea és una gran oportunitat d’accés al mercat interior i per atreure inversió estrangera

Creat:

Actualitzat:

El Copríncep francès, François Hollande, va baixar al pati de l’Elisi un cop acabada l’entrevista que va mantenir ahir amb Toni Martí i Vicenç Mateu. El gest va ser transcendent perquè en comptades ocasions un Copríncep ha pres aquesta iniciativa després d’una trobada amb el cap de Govern i el síndic. Hollande va voler trametre el seu suport incondicional a l’acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea i a la manera com està portant les negociacions l’executiu demòcrata. Amb llenguatge directe, el Copríncep va expressar que l’acord d’associació “és decisiu per al futur d’Andorra perquè és una gran oportunitat”. Va ressaltar que significarà l’accés al mercat interior europeu “amb major atracció d’inversors i amb més activitat per al país”.

Hollande va anar, però, més enllà i va assumir com a seus els arguments de la delegació andor­rana respecte que Brussel·les ha de tenir en compte les especificitats que permeten el manteniment del model econòmic. Va recordar que en la negociació hi ha “punts que són difícils” i que caldrà permetre no només els “períodes de transició” que la UE ofereix, sinó també “les especificitats”. I tot i que el Copríncep va donar a la paraula un sentit genèric, el posicionament andorrà fonamentalment defensa que les especificitats passen per mantenir el tabac fora de l’acord (com passa actualment amb el conveni duaner) i permetre les franquícies actuals per passar productes per la frontera. Va voler fer esment, concretament, “al suport que dono a la diligència del cap de Govern [Toni Martí]” respecte a com està portant l’executiu la negociació amb Brussel·les. I va acabar repetint el mantra del posicionament de l’executiu demòcrata sobre l’acord d’associació: “s’ha de respectar el principi de la llibertat de circulació, però amb un reconeixement de les especificitats que és necessari per arribar a la maduresa, és a dir, a la signatura d’un acord d’associació”.

Martí agraeix el suport

Toni Martí va agrair el “suport indiscutible del Copríncep a la política del Govern”, al mateix temps que recordava que tant Hollande com el president de la comissió europea, Jean-Claude Juncker, han destacat la necessitat de tenir en compte les especificitats andor­ranes. I aquesta reclamació és “raonada i raonable” i a Andorra se la respecta a l’exterior perquè fa honor als seus compromisos”.

Martí va explicar que l’acord d’associació permetrà un salt endavant per a l’economia nacional amb l’accés al mercat únic, afavorint la inversió estrangera i la possibilitat de les empreses andorranes d’exportar béns i serveis. Però va ressaltar altres avantatges, com ara l’opció per a la banca andorrana de treballar a la UE amb entitats amb passaport comunitari o l’accés dels joves a estudis i treball en qualsevol lloc de la UE en les mateixes condicions que un ciutadà comunitari.

El cap de Govern posa de manifest que l’acord d’associació és possible que no se signi en aquesta legislatura i “ha de quedar clar que és un projecte de país”. Convocarà els partits polítics per explicar les converses d’alt nivell mantingudes darrerament. Martí també va avançar que és molt possible que en breu visiti Andorra el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

PINTAT REITERA QUE L'ACORD DUANER ÉS INTOCABLE PER ALS LIBERALS

El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, va advertir ahir al cap negociador de l’acord d’associació del Servei Europeu d’Acció Exterior amb Andorra, Mònaco i San Marino, Thomas Mayr-Harting, de la voluntat inequívoca del grup de “mantenir íntegre l’acord duaner” que Andorra té signat amb la Unió Europea de “la mateixa manera que es manté l’acord duaner de Mònaco amb França”. En un comunicat de premsa, Pintat posa de manifest que espera que “es mantinguin totes les parts de l’acord duaner”, i alerta que el fet que “es parli de clàusules de transitorietat evidencia que es posa data de caducitat al model econòmic andorrà”. El líder liberal també explica que “la manca d’informació” de com quedaran les quatre llibertats al tractat impedeix al grup parlamentari “destacar aspectes positius o negatius de l’acord d’associació”.

Reaccions d’SDP i PS

D’altra banda, el conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va denunciar ahir en roda de premsa que el Govern “no està dient tota la veritat” sobre l’acord d’associació i va augurar una victòria del no en un referèndum. Va recordar també que SDP “defensa” l’acord d’associació i va advertir que no serà possible mantenir íntegre el duaner hi hagi o no tractat. “La Unió Europea pot denunciar l’acord duaner”, va advertir Naudi.

Des del PS, el conseller general Pere López va indicar que la posició d’Andorra “és clara”, i és que el contingut actual de l’acord duaner es pugui integrar o ser recollit dins de l’acord d’associació. “La fórmula que es pugui adoptar s’haurà de veure segons com avanci la negociació”, va dir el socialdemòcrata.

Hollande defensa que la UE respecti les especificitats d'Andorra

Hollande defensa que la UE respecti les especificitats d'Andorra

tracking