economia
La proposta de la UE provoca rebuig dels sectors econòmics
La major part dels agents econòmics presents a la trobada amb el negociador europeu s’oposen que el tabac o les franquícies només es puguin mantenir uns anys
“Hi vam anar i ens van donar dues bufetades.” Aquest és el resum que va fer el representant dels comerciants, Joan Babot, de la reunió dels agents econòmics amb el negociador de la Unió Europea per a l’acord d’associació amb Andorra, Thomas Mayr-Harting. El delegat del comerç hi va afegir que “la impressió és que l’acord no es prorrogarà gaire i es carregaran el tabac i les franquícies, perquè de l’acord duaner dels capítols 1 al 25 que fan referència als productes agrícoles i al tabac se’ls volen carregar”. I Joan Tomàs, de l’Empresa Familiar, va reconèixer que amb les condicions que ha plantejat la Unió Europea per a l’acord d’associació “nosaltres preferim com s’està ara amb l’acord duaner”. En general, els representants dels sectors econòmics van manifestar de forma més o menys directa el rebuig a les condicions que ofereix la Unió Europea respecte a l’acord d’associació. Thomas Mayr-Harting va tenir claríssima la rebuda que es feia al plantejament des dels agents econòmics i va augurar, segons fonts presents a la reunió, que el Govern “ho tenia clar” si havia de comptar amb el suport dels sectors representats a la trobada. Les mateixes fonts van indicar que la preocupació màxima es trobava en els representants dels pagesos, Xavier Coma. Es va limitar a declarar: “Ho veiem amb preocupació i estem a l’expectativa.” La sensació per als pagesos va ser tan perillosa, però, que van decidir que s’ha de traduir del francès la intervenció del negociador comunitari per tenir clara cada paraula i traslladar-ho als assessors, perquè determinin exactament fins on arriba l’avís. El representant del sector de la construcció va preferir ni tan sols parlar de la reunió.
Ubach, en positiu
El punt de vista més positiu de l’exposició de les condicions comunitàries el van recollir els sindicats perquè consideren que “continuem depenent del tabac i de l’alcohol i poca cosa més”, i que l’acord amb la UE ajudarà a diversificar l’economia per adaptar-se “als temps que estem vivint”. Ubach és el primer que va reconèixer que “el que va quedar clar és que no es respectarà l’acord duaner i es donarà un període de transició i a mi això em va quedar claríssim [...], perquè el que suposa un problema greu és el tabac, els licors i tot això”.
Pilar Escaler, de la Cambra de Comerç, va comentar que “es va parlar de possibles derogacions parcials per a tabac i franquícies, però esperen les propostes andorranes”. La representant de la Cambra va corroborar que bàsicament el resum de la reunió era el que havia explicat el Diari: s’ofereixen períodes transitoris, però les excepcions actuals no seran permanents.
Advertències europees
Els agents econòmics van captar que la Unió Europea deixava dos missatges clars. D’una banda, es va advertir que Europa no té pressa i que la proposta per fer un acord d’associació “està sobre la taula, però no hi serà sempre”, segons va recordar Joan Babot. La segona advertència fa referència que l’acord duaner no seguirà in eternum i que per tant té data de caducitat. Ubach va explicar en la mateixa línia que “va dir que no es deixaria que l’acord duaner es desenvolupés per sempre”.
Joan Tomàs va posar de manifest que el negociador de Brussel·les va deixar constància que “la UE té quatre llibertats [lliure circulació de mercaderies, treballadors, serveis i capitals]” i va dir que no hi pot haver excepcions de caràcter permanent” i que “les excepcions es poden preservar de forma transitòria”.
Les diferents fonts consultades van coincidir en el rebuig majoritari que va provocar l’exposició de Thomas Mayr-Harting, perquè no s’esperava una declaració tan contundent contra la continuïtat de les especificitats de l’acord duaner actual. Joan Babot va apuntar que “el tabac està en el punt de mira”.
Els representants passaran ara la informació als col·lectius, que hauran d’avaluar quines són les conseqüències per a cada sector, així com també els beneficis que poden oferir les noves opcions que donarà l’acord.
"PORTA OBERTA" A LIBERALS
El ministre portaveu, Jordi Cinca, expressa que “la porta està oberta i continuarà oberta” perquè Liberals d’Andorra se sumin al pacte d’Estat per assolir l’acord d’associació. Cinca va assenyalar, això sí, que no poden mantenir el procés d’acostament aturat –“continuarem avançant”, va remarcar– però que el partit principal de l’oposició es pot sumar quan ho cregui convenient. Un pas que el ministre considera que Ld’A hauria de fer si aspira a ser un partit que ocupi el Govern perquè, si arriba el cas, hauran de gestionar aquesta relació amb la UE. A més, va assenyalar que participant “podrien incidir des de dintre”.