tribunals

Petició de 20 anys de presó per vendre cocaïna

Estan processats per haver traficat amb cocaïna i haver-ne venut a una cinquantena de clients

Petició de 20 anys de presó per vendre cocaïnaXavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts va jutjar ahir cinc persones acusades de tràfic d’estupefaents (cocaïna i haixix) i que van ser detingudes el juny del 2014 en el marc de l’operació Neta contra el narcotràfic. Una investigació policial en què a més de vigilàncies al carrer es van utilitzar escoltes telefòniques i en què van ser detingudes o processades com a consumidors 49 persones. Els acusats, segons la policia i la fiscalia, van estar venent entre els anys 2013 i 2014 droga en petites quantitats en diversos locals de restauració, de copes i d’oci nocturn de la part alta d’Escaldes-Engordany. El ministeri públic va demanar al tribunal penes de fins a 20 anys de presó a repartir entre els cinc acusats, part d’elles són condicionals.

La demanda d’internament més important –cinc anys de presó– la vol la fiscal per a l’exgerent d’un local d’oci nocturn que presumptament venia cocaïna a l’interior de la sala. El ministeri públic considera provat que part de la droga que comprava per al consum propi la revenia entre els clients del pub. A més va recordar que moltes vegades redirigia cap a altres venedors les persones que s’arribaven fins al local amb la intenció de comprar droga. L’home, resident de nacionalitat espanyola, va negar ser camell però no que publicités des del seu local entre els consumidors possibles camells.

Dos anys i mig de presó demana la fiscalia per a un veí de la Seu d’Urgell al qual la policia considera el proveïdor de la droga que venien la resta d’acusats. Jutjat en rebel·lia, va ser el primer dels detinguts en l’operació Neta i ho va ser quan anava a cobrar un deute de 750 euros a casa d’un altre dels processats, un jove de nacionalitat andorrana. El ministeri públic considera provat que els diners corresponien al cobrament de la cocaïna que havia dut fins a Andorra uns dies abans al noi, mentre que la seva defensa va assegurar que eren uns diners prestats i que els volia recuperar per pagar un cotxe que es volia comprar.

Onze grams de cocaïna

Al mateix moment en què es va detenir el veí de la Seu d’Urgell, la policia va arrestar el jove andor­rà. La fiscalia demana per a ell tres anys de presó, ja que considera que és la persona que revenia la droga als altres tres ­acusats i a bona part dels consumidors detinguts en el marc de l’operació. Al seu domicili la policia va trobar vuit grams i mig de cocaïna, 220 d’haixix, una bàscula de precisió i embolcalls per poder vendre la droga al detall. També processat com a consumidor, el ministeri públic considera que es pagava el consum venent estupefaents.

El jove va assegurar que només era consumidor, que la bàscula era per assegurar-se que el pes de la droga era el que comprava i els embolcalls per sortir al carrer amb només la part de la droga que volia consumir.

La fiscalia demana dos anys i mig de presó per a dues persones més, un resident espanyol i un andorrà, que també haurien venut droga en diversos bars d’Escaldes. Un d’ells hauria guardat a casa seva un sobre propietat de l’exgerent del bar musical que contenia tres grams de cocaïna. I a més de les penes de presó i multes per un valor de 13.000 euros, el ministeri públic va demanar l’expulsió definitiva del Principat dels processats estrangers.

La totalitat de les defenses van posar en dubte la investigació policial i van indicar que no existeix cap prova que els seus clients es dediquessin a la venda de droga. El lletrat del veí de la Seu d’Urgell va demanar l’absolució del seu client i els de la resta de processats, penes molt inferiors de presó i només per delictes de consum de droga. Per als quatre volen que la sentència d’internament sigui només ferma en el període ja complert de presó provisional.

tracking