Política
Liberals insta els consellers a fer una moció de censura
L’executiva del partit encarrega al grup parlamentari que elabori la proposta i la negociï amb els membres del grup mixt
L’executiva de Liberals d’Andorra (Ld’A) ha encarregat al grup parlamentari que iniciï el procediment per presentar una moció de censura contra el Govern. El partit va fer públic ahir un comunicat per anunciar la decisió tot al·legant que “ni volem ni podem ser còmplices de la perpetuació i sistematització d’aquesta forma de fer política, esquitxada un dia sí i l’altre també per escàndols –documentats i reconeguts– que malmeten la imatge del país i de la seva classe política”. Va ser després que el secretari general de Ld’A, Amadeu Rossell, expliqués a Ràdio Nacional que l’òrgan executiu va acordar aquesta setmana per unanimitat “fer un encàrrec formal al grup parlamentari perquè interposi una moció de censura al Govern de DA perquè això és intolerable, fins aquí hem arribat”. “El que veiem és que dia rere dia hi ha escàndols, irregularitats i fins i tot reconeixement de vulneració de la norma i aquí no passa res. Aquest tracte Andorra no se’l mereix”, va sentenciar, i hi va afegir que “la manera de fer política en aquest país ha de canviar”. “El país es mereix una millor reputació, que no estigui tacada”, va assenyalar, tot insistint que “cal un cop de puny sobre la taula per dir prou”.
Delega la feina al grup
Rossell va explicar que hauran de ser els consellers generals liberals –que ahir no es van voler pronunciar– els que hauran de “dotar de contingut” la moció i negociar el suport del grup mixt. “La podem entrar sols però totes les estratègies per sumar i que tiri endavant s’han d’anar treballant”, va dir. Tot i delegar al grup parlamentari la tasca de presentació de la moció de censura, Rossell va assegurar que “el joc polític està en marxa” i que “s’estan explorant vies de diàleg”. “Quan es fa una moció des de Liberals es va a totes, i amb això responc si s’ha parlat amb altres”, va afirmar.
No obstant això, ni el PS ni SDP han rebut cap comunicació oficial per part de Liberals. Els primers no van voler valorar ahir l’anunci en espera d’obtenir més informació mentre que des d’SDP, el conseller Víctor Naudi va rebre la notícia “amb cautela” i expectant per si s’acaba formalitzant o no. Segons va dir, “una moció de censura ha d’estar suficientment motivada i amb possibilitats de prosperar, si no, no té sentit”. Malgrat admetre que hi ha “motius” per presentar la moció, i que poden arribar a compartir “el toc d’alerta” que representa, Naudi va assenyalar que “hauríem de tindre una alternativa preparada per part de l’oposició que és difícil que hi sigui”. “Hem de ser seriosos, no tenim majoria àmplia i hauríem de sospesar molt bé si hi ha possibilitats de prosperar”, va exposar.
D’altra banda, l’executiva de DA va demanar als consellers liberals que desobeeixin. “Apel·lem al sentit de la responsabilitat del grup parlamentari liberal a l’hora de prendre en consideració l’encàrrec del seu partit”, va apuntar en un comunicat on va mostrar “plena confiança” en l’acció del Govern i al grup parlamentari “per seguir impulsant la tasca legislativa que li correspon”.
"TENEN TOT EL DRET DE PRESENTAR-LA I A ANUNCIAR-HO QUAN JO ESTIC FORA DEL PAÍS"
Toni Martí es va assabentar des de Cartagena d’Índies de la moció de censura que el Partit Liberal ha instat que els vuit consellers liberals presentin. El cap de Govern va destacar que “tenen tot el dret a presentar-la perquè disposen de prou consellers i també tenen dret a anunciar-ho quan jo estic fora del país, tot i que espero que no hi hagi una relació causa-efecte en els dos factors”. Martí va comentar que la moció “no canvia res” i que manté el pla previst pel qual dijous de la setmana vinent té pensat reunir-se amb els representants dels diferents grups parlamentaris. El cap de Govern va incidir que la trobada amb els grups “està convocada per parlar dels temes que ara són importants, com ara la relació amb la Unió Europea, la supervisió bancària o les reformes pendents”. Conclou que “el missatge que puc passar és d’absoluta normalitat i tranquil·litat perquè la moció, amb el màxim respecte per a qui decideix presentar-la, no ens farà variar el rumb”. Cal recordar que el procediment per a la moció de censura passa perquè la presenti una cinquena part dels consellers (serien sis i els liberals en disposen de vuit). Per guanyar la votació cal la majoria absoluta. En cas que la votació prosperi es produiria el cessament del cap de Govern i una nova votació al Consell per elegir-ne un altre.