Problema d'habitatge
El preu del lloguer arriba a 15 euros per metre quadrat
El preu dels pisos de lloguer ha augmentat un 30% en menys de dos anys
Establir un preu mitjà del lloguer de pisos a Andorra és molt complicat, segons expliquen diferents immobiliaris consultats, perquè les circumstàncies són tan diverses que fins i tot són contradictòries. L’exemple més clar és la dicotomia entre el centre pur, que se situaria al voltant de la zona més baixa de l’avinguda Carlemany, en comparació amb Canillo i Sant Julià on la demanda és mínima. Al centre pur la petició d’habitatges és molt alta i, a més, preferiblement d’alt standing. Això està portant, segons han ratificat diferents membres de l’Associació de Gestors Immobiliaris (AGIA), a una escalada de preus que els situa en màxims de 15 euros el metre quadrat. O traduït, un habitatge nou o seminou de 100 metres quadrats per 1.500 euros de lloguer mensual.
La mitjana de preus es podria situar, segons les fonts consultades, cap als deu euros el metre quadrat a Andorra la Vella i Escaldes (fora de la zona més cèntrica), cap als nou a Ordino, i els vuit a la Massana i Encamp. I una mica per sota a Sant Julià i Canillo. Els immobiliaris recorden que, en tot cas, no deixa de ser una abstracció perquè dins de cada parròquia hi ha situacions des d’excel·lents a molt dolentes i pisos en un estat molt bo o nefast. Per tant, cada cas és un món diferent. De forma genèrica poden consensuar que s’està parlant d’un preu genèric d’entre vuit i deu euros el metre quadrat.
Les dades amb què treballen els gestors apunten que s’ha produït un increment d’un 30% en els preu des de l’inici del 2015. Llavors s’estava encara en una forquilla d’entre sis i vuit euros. La lenta però progressiva millora econòmica amb un increment en el nombre de treballadors ha portat que el mercat de lloguer hagi anat pujant sense parar. Des del sector calculen que els preus encara poden continuar pujant a causa que l’escassedat d’habitatge de lloguer és evident i els preus ja s’estan disparant molt en les zones cèntriques.
Perquè l’arribada de nous residents passius i de gent vinculada a la inversió estrangera també ha ajudat que el mercat revifi. Però aquest tipus de client, recorden els immobiliaris, busca pisos d’alt nivell al centre o bé cases unifamiliars en zones exclusives. I una part ha comprat, però altres han preferit llogar.
La venda també influeix
La recuperació lleugera del mercat de venda també està afectant el lloguer. Per primer cop des de l’inici de la crisi existeix un cert interès per la compra d’habitatges i els bancs estan tornant a oferir hipoteques. Encara es tracta d’un moviment molt incipient, però des del sector s’apunta que la banca veu amb menys mals ulls la concessió d’hipoteques des que estan tenint problemes per situar el capital líquid en productes de màxima garantia. El fet que la banca hagi de pagar per tenir diners dipositats en valors triple A dóna un nou impuls al crèdit. La tendència de derivar gairebé tot el producte immobiliari cap al lloguer està canviant molt pausadament. Perquè els gestors recorden que les condicions que encara s’estan requerint per a la concessió d’hipoteques són molt estrictes. Cal disposar d’un 20 o un 25% del valor del pis per donar-ho per avançat i les quotes mensuals han de correspondre a una part petita dels ingressos del client. A banda, sovint es demanen altres avals, el que comporta que la classe mitjana estigui encara fora del mercat de compra.
APARTAMENTS TURÍSTICS A L'ALÇA
El mercat dels apartaments turístics ha acollit un increment importantíssim en els darrers anys. La multitud d’habitatges construïts durant el boom per vendre com a segones residències van quedar buits davant la desaparició d’aquest tipus de comprador arran de la crisi. La majoria d’aquests habitatges, però, s’han acabat reconvertint en apartaments turístics de lloguer que estan tenint molta acceptació amb empreses que s’han dedicat a agrupar molts pisos i optimitzar despeses en la gestió. Aquest gruix de pisos petits ha quedat fora del mercat de lloguer.