Política
El CDI servirà per eliminar taxes dels bancs de Portugal als residents al Principat
Les entitats cobren un import extra per operar amb Andorra, considerat un paradís fiscal
El cònsol honorari de Portugal a Andorra, Jose Manuel da Silva, va explicar al Diari que algunes entitats financeres portugueses cobren un import addicional per operar amb Andorra, pel fet que el país lusità considera al Principat un paradís fiscal. En aquest context, Da Silva es va mostrar satisfet amb l’anunci que va realitzar aquest cap de setmana el president de Portugal, António Costa, que va informar que quan es firmi el conveni de no doble imposició (CDI) entre Lisboa i Andorra, la nació ibèrica retirarà el Principat de la seva llista de paradisos fiscals. “Alguns bancs de Portugal consideren paradís fiscal Andorra, i per això et fan pagar un impost”, va precisar Da Silva. El cònsol honorari va exposar que el fet que el Principat surti del llistat de paradisos fiscals de Portugal, propiciarà que les entitats financeres no puguin cobrar aquesta taxa.
De moment, però, Da Silva va reconèixer que desconeix quan es materialitzaria això. “No tenim més informació, s’està estudiant. Esperem que treguin al més aviat possible Andorra del llistat gris que tenim allà [Portugal]”, va assenyalar el cònsol honorari.
Per la seva part, el conseller de les comunitats portugueses a Andorra, David Borges, va destacar que el fet que el país lusità tregui Andorra del seu llistat gris propiciarà que el Principat tingui una millor cabuda als mercats internacionals. “Passaríem a un mercat més europeu, més ampli”, va indicar Borges.
Divendres passat, el cap de Govern, Toni Martí, va explicar que Letònia va deixar de considerar Andorra un paradís fiscal i que Portugal ho farà quan es signi el CDI. Aleshores només quedaran cinc països europeus que tinguin el Principat en la llista Moscovici, que inclou els estats que consideren Andorra un territori de fiscalitat baixa, és a dir, un paradís fiscal. En concret, aquests països serien Bulgària, Croàcia, Grècia, Lituània i Polònia.
En aquest sentit, Borges va argumentar que Portugal hauria posat Andorra en aquest llistat perquè “no tenia imposicions directes com l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) i era un país amb una baixa imposició”.
El CDI SE signarà a Andorra
El CDI amb Portugal es va firmar a Nova York el 27 de setembre del 2015, durant una reunió bilateral en el marc de la Cimera de les Nacions Unides de l’any passat. Per tal que pugui entrar en vigor aquest conveni, falta que els parlaments dels dos països el ratifiquin. Borges va augurar que la signatura final es farà aquí al Principat. “No sabem quan es firmarà, però el que sí que és segur és que es vindrà a signar aquí a Andorra”, va puntualitzar.
EL CDI EVITARÀ LA DUPLICITAT D'IMPOSTOS
El cònsol honorari de Portugal a Andorra, Jose Manuel da Silva, va destacar que el principal avantatge que comportarà el CDI és que evitarà la duplicitat d’impostos. “Per a nosaltres és bo perquè pagarem menys impostos”, va precisar Da Silva. En aquest sentit, el conveni persegueix que una persona que resideix en un dels dos estats només pagui els seus impostos allà on viu.
D’altra banda, David Borges, conseller de les comunitats portugueses, va recordar que el CDI és un reclam d’aquest col·lectiu. “Ja fa tres o quatre anys que ho demanem”, va indicar Borges. Per això, va asse-nyalar que creu que és “bastant positiu” que es posi aquest conveni en marxa.
En aquest mateix context, el representant de la comunitat portuguesa a Andorra va apuntar que el “CDI permet tenir uns impostos sobre les persones físiques, al mateix temps que aclareix on es fan els pagaments de les imposicions”.