Projecte de pressupost
Govern agafarà 35 milions de beneficis d'Andorra Telecom
El Govern preveu utilitzar 35 milions dels beneficis de l’operadora i de FEDA per equilibrar el desajust entre ingressos i despeses
El projecte del pressupost del Govern per l’any 2017 contempla utilitzar la totalitat dels beneficis d’Andorra Telecom que, conjuntament amb una petita part dels de FEDA, l’executiu ha calculat que seran 35 milions d’euros, un 15% més que enguany. L’ús com a dividend de la totalitat dels beneficis de l’operadora permetrà al Govern equilibrar el capítol d’ingressos amb el de despeses. El ministre de Finances, Jordi Cinca, que va fer entrega ahir del projecte de pressupost de l’any que ve al síndic general, Vicenç Mateu, va recordar que utilitzar els dividends de les dues empreses “és una pràctica habitual”, i que en el cas d’Andorra Telecom es va decidir fer ús de la totalitat dels beneficis perquè “ha arribat a un nivell de reserves excessiu per les necessitats de l’empresa”.
Cinca va indicar que si l’executiu no ho fes “podríem entrar en la paradoxa que per un costat tindríem molt endeutament públic i per l’altre el propi Govern –el propietari d’Andorra Telecom– tindria una caixa amb molts diners fruit de les reserves que hauria acumulat”. El ministre, que va indicar que l’operadora està molt capitalitzada i molt sanejada i té un nivell de beneficis molt important, no va descartar tornar a fer ús de la totalitat dels dividends d’Andorra Telecom els exercicis 2018 i 2019. Quant a FEDA, només s’usarà una part dels dividends perquè “bona part dels beneficis s’han de destinar a sufragar l’important programa d’inversions de l’empresa”.
Més despeses que ingressos
El projecte de pressupost del 2017, que el ministre va qualificar de “continuista”, preveu uns ingressos de 415 milions d’euros i unes despeses de 440 milions. En el capítol d’ingressos, que creixen un 5% respecte a l’actual exercici, destaca l’increment en un 21,45% de la recaptació d’impostos directes. “Estem assentant un model fiscal molt recent, molt jove i que any rere any estem aprenent més a pressupostar-lo”, va explicar Cinca, que hi va afegir que “és el primer any que podem pressupostar amb totes les figures impositives que s’han creat aquests quatre anys havent ja estat vigents un exercici”. Va indicar que les projeccions de l’impost de societat “són més favorables” i que “recollim l’impacte d’una millora substancial de la recaptació de l’IRPF que l’any passat vam pressupostar molt prudentment”.
Una prudència que també es va donar en les previsions de recaptació de l’impost de la renda dels no-residents, del qual “vam rebaixar moltíssim les expectatives” per l’entrada en vigor del CDI amb Espanya i amb França. “Ens havia fet preveure una disminució d’ingressos més important de la que s’ha produït”, va dir.
Impostos indirectes
Quant als impostos indirectes, “que pesen moltíssim en el pressupost”, hi haurà un mínim increment del 0,7% respecte el 2016. “S’ha pressupostat una lleugera baixa en l’IGI que es compensa per un lleuger increment de les taxes del consum”, va explicar el titular de la cartera de Finances, que va anunciar que durant el primer trimestre del 2017 es produirà una pujada de les taxes del tabac. “Des del 2014 no se n’ha fet cap, i vistos els moviments que hi ha al mercat internacional, entenem que es poden augmentar les taxes sense perdre la competitivitat que requereix aquest sector”, va dir Cinca, que va xifrar l’increment al tomb del 10%.
L’executiu també té previst actualitzar i homogeneïtzar les taxes del Govern amb l’objectiu de revisar-les, tenint en compte que des del 2008 no s’havien tocat a causa de l’IPC negatiu, i de corregir la dispersió de preus públics.
Pel que fa a les despeses corrents, s’incrementen un 3% per l’augment del 39% de les transferències de capital, sobretot per les partides dedicades a la CASS i al SAAS. Referent a la partida d’inversions reals, es preveu un augment del 7,7%.
Respecte a les grans xifres del pressupost, es redueix gairebé en un 9,3% el dèficit de caixa, que serà de 25 milions; i en un 2,09% el dèficit de gestió, que quedarà en 9,8 milions. “Això significa que estem dins de les previsions que fa la llei de sostenibilitat de les finances públiques i que ens situem per sota de l’1% del PIB”.