L'executiu i els economistes veuen “creïble” l'augment del PIB en un 1,6%

Posen en quarantena els percentatges, sempre positius, previstos per al trienni del 2017 al 2019

L'executiu i els economistes veuen “creïble” l'augment del PIB en un 1,6%Xavier Pujol

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un augment de l’1,6% del producte interior brut (PIB) el 2016 i tres anys consecutius més (del 2017 al 2019) de creixement de l’economia andorrana. Aquesta és la previsió que ahir va fer pública el departament d’Estadística per donar compliment als requisits de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal. Tenint en compte que el 2015 el creixement del PIB va ser del 0,4%, el 2014 del 2,2% i el 2013 del 0,4%, si es compleix la previsió d’Estadística l’economia milloraria el 2016 per quart any seguit.

Etiquetes:

El PIB per al 2016 s’ha fet en base al creixement experimentat per la massa salarial i l’ocupació del primer semestre, mentre que per al trienni 2017-2019 les previsions es fonamenten en la modelització del PIB d’Andorra en funció dels creixements previstos en l’economia espanyola, francesa i de la zona euro, que pronostiquen l’OCDE i l’FMI. L’estimació realitzada per Estadística indica que el 2017 el PIB creixerà l’1,3%, el 2018 l’1,1% i el 2019 l’1,5%.

“Millorem en relació al 2015 i això vol dir que es consolida la millora de l’economia andorrana”, va indicar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, que va matisar que “ens hem de quedar amb la dada del 2016, que és la que esperem que s’ajusti més amb el que acabarà passant”. Va qualificar de “bona notícia” la previsió, recordant que l’any passat tot i que es va créixer es va trencar la dinàmica alcista dels dos exercicis anteriors.

La degana del Col·legi d’Economistes, Neus Cornella, va indicar que “tenint en compte que parlem de previsions, sembla que es consolida el creixement del PIB dels darrers anys”. Insistint que “la dada més creïble és la del 2016”, va dir que aquest creixement “sembla que també es consolidarà els propers anys”.

El tresorer del Col·legi, Vladimir Fernández, també va parlar d’un creixement “prudent i creïble” que constata que l’economia s’està estabilitzant. Admetent que es pot fer “demagògia fàcil” perquè la millora la noten les empreses i els sectors econòmics i triga a arribar a les famílies i els treballadors, va recordar que “Andorra continua tenint un repte de futur, que és el canvi del nostre model econòmic”. Va especificar que el sector financer té un repte en els propers quatre anys i que aquest s’ha d’acompanyar amb nova inversió estrangera i més activitat econòmica.

Quant a les estimacions fetes per Estadística relatives al creixement del PIB entre el 2017 i el 2019, Fernández va dir que per als dos primers anys baixa molt el nivell de confiança i que a partir del tercer any “és només una declaració d’intencions”.

tracking