projecte de pressupost
El dèficit sanitari serà de 60 milions tot i la pujada de cotitzacions
Els números vermells de la CASS, malgrat l’augment de 20 milions en ingressos per la pujada de cotitzacions, seran de 42,5, i els del SAAS, de 17,6
El dèficit sanitari es tornarà a situar en 60 milions d’euros l’any que ve si es compleixen les previsions fetes pel Govern en el projecte de pressupost del 2017, que ahir va presentar el ministre de Finances, Jordi Cinca. D’aquesta manera, els números vermells tornaran a xifres similars a les del 2015, malgrat que la CASS ingressarà l’any que ve prop de 20 milions d’euros provinents de l’augment en dos punts de les cotitzacions que va entrar en vigor l’1 d’abril passat. El projecte de pressupost del Govern preveu incrementar respecte del 2016 en 1,4 milions d’euros la partida destinada al SAAS en concepte de transferències corrents, que serà de 15,4 milions. A aquests diners s’hi hauran de sumar 2,1 milions més que rebrà l’hospital en el capítol de transferències de capital.
Tenint en compte que l’executiu calcula que el dèficit de la CASS serà de 42,5 milions l’any que ve, el dèficit sanitari previst estaria al tomb dels 60 milions d’euros. Segons l’executiu, els números vermells de la CASS seran aquest any de 36,3 milions d’euros, 6,3 menys que el 2015, però s’ha de tenir en compte que l’entrada en vigor de l’augment en dos punts de les cotitzacions han suposat enguany uns ingressos d’uns 14 milions d’euros.
Pel que fa als números vermells de la CASS, Cinca va recordar que “quan un sistema com aquest entra en dèficit, l’increment acaba sent exponencial”, i va afegir-hi que quan no es pot fer ús de les reserves com s’havia fet abans, “el Govern ha de començar a destinar partides pressupostàries a eixugar el dèficit. El ministre va dir que és per això que es treballa per fer canvis estructurals en el sistema de salut. “O baixes la despesa o apuges impostos. I no ens convé incrementar els impostos”, va dir.
Pacte d’estat de salut
Parlar del dèficit sanitari –Cinca no es va referir al del SAAS i només va indicar que s’apugen les transferències a l’hospital després de cinc exercicis reduint-les– va donar peu al ministre a reclamar el suport dels grups parlamentaris a la reforma de la sanitat. “Es tracta d’una reforma que afecta el conjunt de la població i en la qual haurien de participar tots els grups parlamentaris”, va dir el titular de la cartera de Finances, que hi va afegir que “no voler participar en la reforma és voler defugir una responsabilitat que és comuna”. Tot i això, Cinca va voler precisar que “encara que hi hagi algú que no hi vulgui participar, el Govern tirarà endavant la reforma sanitària”.
Tornant a les transferències del Govern a la CASS, l’executiu incrementarà el 2017 en 5,8 milions els diners que transferirà a la parapública respecte del 2016, que van ser de prop de 42 milions. En total donarà a la CASS, 47,5 milions. D’aquests, 42,5 milions s’utilitzaran per fer front als números vermells de la Seguretat Social i els cinc restants seran per al finançament de les pensions no contributives.
Cal recordar que la branca general de CASS va entrar en dèficit l’any 2007, quan va tancar l’exercici amb 2,2 milions de números vermells i amb 48 en reserves. L’any 2015 es va arribar al màxim de dèficit (42,5 milions) després que l’executiu decidís que dos dels punts de cotització passessin a la branca sanitària. La CASS, segons l’executiu, va acabar el 2015 amb 940.000 euros de reserves.
EL GOVERN DEMÒCRATA HA USAT UNS 142 MILIONS D'ANDORRA TELECOM DES DEL 2011
El capítol d’ingressos patrimonials del projecte del pressupost del 2017 és de 35 milions d’euros. D’aquests, 28 vindran de la distribució de la totalitat dels beneficis previstos d’Andorra Telecom, 3,5 milions del 30% dels de FEDA, i la resta d’altres ingressos com l’encunyació d’euros. Des que els demòcrates van entrar al Govern, l’executiu ha utilitzat 142 milions d’euros de les reserves de la parapública. D’aquests, 102 han estat en forma de dividends (els quatre primers anys van ser el 30% dels beneficis i el 2015, 2016 i 2017 la totalitat) i 40 milions es van agafar directament de les reserves de la parapública l’any 2013. Cinca va indicar que el repartiment dels dividends no ha de ser vist com “una anomalia”, ja que “no tindria sentit que el Govern s’anés endeutant, mentre que en un altre calaix tingui uns diners ociosos”.
El ministre de Finances va assegurar que si les projeccions sobre els ingressos d’Andorra Telecom s’acaben complint, “finalit- zarà la legislatura amb més reserves de les que tenia el 2011, tot i estar repartint els dividends”. A 30 abril les reserves de l’operadora eren de 250 milions d’euros.
Respecte a la possibilitat que els ingressos d’Andorra Telecom es vegin reduïts per l’eliminació del roaming, va dir que aquesta font no desapareixerà ni de cop ni totalment, ja que Andorra no forma part de la Unió Europea.