política
DA creu que la causa a la Batllia contra Meritxell Mateu s'arxivarà
Els grups de l’oposició celebren que la Batllia investigui l’actuació de l’exconsellera general
El secretari general de Demòcrates per Andorra (DA), Èric Jover, va mostrar ahir el seu convenciment que la Batllia arxivarà la causa oberta per determinar si l’exconsellera general Meritxell Mateu va cometre un delicte de corrupció en la relació que hi va haver entre ella i BPA quan era parlamentària. Mateu “no ha comès pràctiques vinculades al tràfic d’influències i desitjo que aquesta causa s’acabi arxivant”, va dir Jover, malgrat assegurar que es tractava d’una notícia jurídica que no li pertocava valorar. “Em sembla bé que la Justícia investigui aquest afer i que aquest segueixi el seu camí”, va afegir.
També des de les files demòcrates, el conseller general Marc Ballestà, després de defensar la presumpció d’innocència de Mateu, “com la de qualsevol altre ciutadà”, va assenyalar que l’obertura de la investigació “li donarà la possibilitat de donar les explicacions oportunes on les ha de donar que és en seu judicial”.
Respecte els grups parlamentaris de l’oposició, van celebrar que la Batllia investigui l’actuació de l’exconsellera general per esclarir el cas. El conseller general liberal, Ferran Costa, va indicar que quan una causa que afecta al dia a dia i a l’actualitat del país entra en via judicial, “ja no ens pertoca a nosaltres valorar-la, sinó que ha de seguir el seu curs habitual, en aquest cas en seu judicial”. Va afegir que els liberals “vam fer des de l’òrgan legislatiu la feina que crèiem que ens tocava fer i a partir d’aquí el curs natural de la situació és la que empren la seu judicial”.
Des del Partit Socialdemòcrata, el conseller general, Pere López, que va mostrar el seu respecte a les decisions judicials que a partir d’ara es prenguin, va celebrar la mesura perquè “pensem que els fets eren prou greus per merèixer, com a mínim, ser investigats”.
Per últim, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, va indicar que “estava molt clar que en aquest tema la Batllia havia d’actuar” i que “ara podrà anar al fons de la qüestió i esbrinar que va succeir”. Naudi va recordar que la justícia haurà de dirimir si Mateu va fer “pràctiques lobbistes” a sou de BPA i si realment estava implicada en un cas de corrupció “dictarà les responsabilitats legals que consideri oportunes”.
CRÍTIQUES AL GOVERN PER L'ÚS DELS BENEFICIS D'ANDORRA TELECOM I PEL DÈFICIT SANITARI
L’oposició al Consell General, sense entrar a valorar en profunditat el projecte de pressupostos del Govern del 2017 que encara no han pogut analitzar, van lamentar que l’executiu hagi optat per tornar a utilitzar la totalitat dels beneficis d’Andorra Telecom per no incrementar el dèficit i que encara no s’hagin efectuat les reformes estructurals que alleugerin els números vermells de la sanitat, que seran de 60 milions d’euros l’any que ve. “Ens preocupa que s’agafin diners d’Andorra Telecom de manera sistemàtica, ja que no es podrà fer a llarg termini i sembla que tinguin un dret preferent per uns recursos que són de tot el país”, va assenyalar el conseller del PS, Pere López, que respecte el deute sanitari va denunciar que “el Govern ha creat molts equips i ha fet molts plans estratègics, però no ha pres cap decisió, i s’ha generat en el sistema un seguit de mals funcionaments”.
Des d’SDP, Víctor Naudi, va indicar que es tracta d’un pressupost “mediocre” i que com el Govern no ha fet les reformes que el país necessita “es veu obligat a eixugar la caixa d'Andorra Telecom quan aquests recursos haurien de servir per millorar el servei”. El liberal Ferran Costa va indicar que agafar-los “no és la millor manera d’equilibrar els pressupostos”.
Des d’DA, Marc Ballestà va defensar l’ús perquè els beneficis que estarien en un calaix “es poden revertir a la ciutadania”.