recepció diplomàtica
Unitat per assolir l'acord amb la UE
Vives apunta que el camí serà “complex i llarg” i torna a reclamar que “es respectin les especificitats” del país
El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va tornar a centrar el seu discurs en el procés per assolir un acord d’associació amb la Unió Europea. Després que dimecres, durant la visita pastoral a Andorra la Vella, ja assegurés que l’acord és “irreversible”, ahir, en el discurs que va pronunciar durant la recepció que va oferir al cos diplomàtic acreditat davant el Principat, Vives va insistir en la qüestió. I aquesta vegada, a més de demanar que es respectessin les especificitats del país també va fer una crida a la unitat. “El camí fins a l’assoliment d’aquest equilibrat acord d’associació serà, sens dubte, complex i llarg”, va afirmar, tot afegint que “per això és important la unió dels andorrans, per l’assoliment de l’objectiu final”. I va reiterar que tant ell com el Copríncep francès estaran “al costat de la població i les institucions del Principat”.
L’arquebisbe va citar en més d’una ocasió les oportunitats futures que pot comportar per al país l’acord amb la UE, però va reiterar la necessitat d’assolir un acord “equilibrat” i que “respecti la situació particular i les especificitats pròpies de la idiosincràsia d’Andorra”.
Unes paraules que van agradar especialment al president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat. “A part d’un bon acord d’associació ha demanat que es respectin les especificitats. És molt positiu que tota aquesta gent marxi amb aquest missatge”, va assegurar. També el president del grup parlamentari mixt, Pere López, va valorar en positiu el discurs. “Celebrem que els dos coprínceps donin impuls i suport a aquest projecte”, va manifestar. I en la línia de la crida a la unitat va apuntar que “els altres partits que no estan donant el mateix grau de suport al projecte que és necessari per al futur haurien d’escoltar atentament el que els dos coprínceps han dit i potser haurien de fer una reflexió i centrar la seva activitat d’oposició en altres temes”.
De la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, es va sumar a la postura de Vives, afirmant que “no hi ha un rumb que no sigui el d’anar cap a un acord d’associació”. D’aquesta manera va insistir en la necessitat de “col·laborar” per tirar-lo endavant, tornant a oferir la participació de tots els grups polítics. Martí, a més, va voler destacar el fet que la recepció comptés amb una cinquantena de representants diplomàtics. Considera que aquesta àmplia participació és una mostra que “estem extraordinàriament respectats a fora”. I hi va afegir: “ens ho hem de creure molt més, estem molt ben vistos i valorats fora de les nostres fronteres”.
El nunci de Sa Santedat a Andorra i degà del cos diplomàtic, Renzo Fratin, va ser l’encarregat d’obrir l’acte remarcant la importància “de la multilateralitat, la cooperació i el diàleg”. Fratin va recordar, alhora, les paraules del secretari per a les Relacions amb els Estats, Paul Richard Gallagher, que va visitar el país durant la festivitat de la Verge de Meritxell remarcant la conservació dels valors cristians que inclouen “el dret a la vida i la defensa de la família”.
Trobades
Aprofitant la recepció, durant el matí el cap de Govern es va reunir amb l’ambaixada de Canadà, Matthew Barry Levin, el dels Estats Units d’Amèrica, James Costos, i el d’Israel, Daniel Kutner. Costos, a més, va assistir a la jornada d’emprenedoria organitzada per Actua amb l’assistència del secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé. Inversors i emprenedors del Principat hi van poder intercanviar experiències professionals.