CRISI POLÍTICA
Alcobé dimiteix
El ministre afirma que deixa el càrrec per “no desgastar el Govern ni el projecte de DA” i carrega contra “els que van posar en risc la plaça financera”
El cas BPA i les derivades que ha tingut s’ha cobrat una nova víctima en el si de Demòcrates per Andorra (DA). El ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, va anunciar ahir la seva dimissió “irrevocable” en una roda de premsa al costat del cap de Govern, Toni Mart. Alcobé va assegurar que havia pres aquesta determinació per no contribuir a “desgastar i sotmetre a més pressió el Govern”. Va indicar que “no vull que s’utilitzi la meva persona per desgastar el projecte de DA i del Govern” i va assegurar que és conscient que arran “del debat” que s’ha generat per la publicació “des de l’anonimat en alguns mitjans de comunicació digitals” d’informacions relacionades amb la seva tasca per compte de BPA un cop ja havia accedit al càrrec de ministre “perjudica el dia a dia de l’acció de Govern”. I és més, va manifestar que “tot això a causa de la resolució amb èxit de la crisi de BPA”.
Així, va recordar que la publicació d’aquestes informacions ja va comportar que el passat dia 13 d’octubre posés el càrrec a disposició del cap de Govern, però Martí ho va rebutjar. Ara, però, el ja exministre va assegurar que tan sols confirma una decisió “que ja tenia presa” ja que “les notícies aparegudes no ajuden a calmar la crispació, la pressió contra el Govern i el desgast és molt gran”. Va destacar, doncs, que volia actuar d’acord “amb els meus principis” i recordant que “l’interès general està per sobre, sempre, de les persones”.
Crítiques
Alcobé va aprofitar la seva intervenció per carregar contra els que responsabilitza de la pressió que ha rebut i del desgast sofert pel Govern. “Lamento i m’entristeix moltíssim la utilització de la política que fan actors anònims que des de l’opacitat i la manipulació només tenen l’objectiu únic de desgastar el Govern i consegüentment el nom del nostre país”. I va anar un pas més enllà i va qualificar de “covards” els que actuen des de l’anonimat, afegint que “si algú pensa que la marxa d’un ministre és una victòria, s’equivoca plenament. És la prova de la fortalesa del Govern”. En aquest sentit va reiterar que “cap persona està per sobre del projecte i del país, i menys aquells que han posat en dubte i en risc centenars de llocs de treball, la salvaguarda del sector financer i m’atreveixo a dir la sobirania d’Andorra”. Segons Alocobé “el temps i la justícia posaran cadascú al seu lloc”.
De la seva banda, el cap de Govern va assegurar que “avui [ahir per al lector] plega un gran ministre i una gran persona” i li va agrair la seva tasca dins de l’executiu, liderant projectes com el de l’obertura econòmica. Martí va valorar especialment “el sentit de l’ètica i la responsabilitat” de l’exministre i va assegurar que “no ha fet res d’il·legal ni res penal”. És més, el cap de l’executiu va recordar l’amistat de Jordi Alcobé amb moltes persones vinculades a BPA però va destacar que “sempre ha optat per prioritzar l’interès general i avui alguns li fan pagar aquesta tria”. “És dur a Andorra defensar l’interès general”, va reflexionar.
Pel que fa al futur del Govern, Martí va descartar una convocatòria electoral anticipada i tampoc no va avançar encara qui serà el substitut d’Alcobé. “Hi haurà substitut. Podrà ser igual de bo que el senyor Alcobé, però no podrà ser millor”, va concloure. També va negar que aquesta dimissió o les declaracions la setmana passada de la subsíndica Mònica Bonell suposin una crisi per a l’executiu. “Farem la nostra feina fins a l’últim dia de la legislatura perquè no hi ha ni una fissura entre el grup parlamentari i el Govern”.
Alcobé va agrair el suport del cap de Govern i de la resta de membres de l’executiu i va explicar que havia contactat amb Martí mentre era de viatge per confirmar-li da decisió.
EL MINISTRE VA ADMETRE HAVER TREBALLAT PER A L'ENTITAT DURANT UN ANY I MIG
El passat 13 d’octubre Jordi Alcobé va posar el càrrec a disposició del cap de Govern després que diversos mitjans digitals espanyols el vinculessin amb el cas BPA. Aquell dia Alcobé va donar explicacions sobre la retirada de diferents quantitats de diners de l’entitat just abans de fer-se pública la nota de la FinCEN que va acabar comportant la intervenció de BPA.
En aquella mateixa compareixença va donar explicacions de la seva relació amb l’entitat bancària com a assessor i economista. Segons va narrar, va mantenir una col·laboració amb l’entitat fins al 2013 –essent ministre des del juny del 2011– per elaborar publicacions econòmiques. En aquest sentit, va remarcar que havia mantingut l’activitat per tal de finalitzar la tasca que se li havia encarregat. Alcobé reconeixia així que havia incomplert la llei de Govern. Aquesta confessió va comportar una allau de crítiques des de l’oposició que de seguida van demanar la dimissió. Una petició a la qual es van sumar, també, els sindicats de la funció pública.