crisi política

L'oposició ho veu bé però critica el retard

DA considera que el gest d’Alcobé “l’honora” i destaquen que era “una peça clau”

L'oposició ho veu bé però critica el retardMeritxell Prat

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“El que tocava”, “inevitable” o una decisió “lògica i de sentit comú”. Aquests són alguns dels qualificatius que ahir van utilitzar els partits de l’oposició per valorar la dimissió del ministre Jordi Alcobé. Tots ells van coincidir a celebrar la decisió si bé consideren que arriba amb retard. Des de Demòcrates per Andorra (DA), en canvi, es va mostrar respecte per la determinació del seu company de files i es va destacar el gest assegurant que “l’honora” i alhora van lamentar la pèrdua del que consideren “una peça clau”.

El conseller de Liberals d’Andorra Ferran Costa va manifestar que “aplaudim la dimissió del ministre Alcobé que respon, simple i purament, a la lògica i al sentit comú”, recordant que ja havien denunciat que havia incomplert la llei de Govern i, per tant, ja “vam dir que calia prendre mesures en aquest sentit”. Costa va criticar també “la incapacitat manifesta del cap de Govern de prendre les decisions oportunes que afavoreixen allò que interessa al país” i va retreure “la situació gairebé insostenible en què ha mantingut durant més de 20 dies al ministre”. En aquest sentit va apuntar que “des de liberals qüestionem si Toni Martí té capacitat per gestionar el país amb els reptes importants que té per endavant”.

Des del Partit Socialdemòcrata, mitjançant un comunicat de premsa, es va indicar que la dimissió era “inevitable” i va lamentar que “arriba molt tard”. Els socialdemòcrates van assegurar que l’executiu de DA “reacciona tard, com en altres temes, i ha gestionat malament la crisi. Ha trigat molts dies a acceptar que Alcobé no podia continuar com a ministre”. A més, afegien que “l’anunci no arriba pas de la millor manera sinó que es fa gairebé d’amagat enmig d’un cap de setmana i, a més, sense reconeixement dels errors comesos en la gestió de la crisi”.

També el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, es va manifestar en la mateixa línia. “Entenem que és el que tocava”, va afirmar, i va afegir que els semblava “estrany que el cap de Govern hagi trigat tant de temps a acceptar-la”. Així, des del seu punt de vista, després de tres setmanes des de les explicacions donades per Alcobé “no entenem com amb uns fets clars i corroborats en què no s’ha respectat la llei no s’ha pres cap decisió fins ara”. Naudi considera que era una qüestió “inajornable” i que “no hi havia volta de full. La dimissió havia de ser immediata”. Segons va manifestar, “un ministre que ha promès el càrrec i que farà complir la llei, no pot no complir-la i no donar exemple”. El conseller d’SDP considera que Martí ha tornat a utilitzar “la seva tàctica de deixar passar el temps, de qui dia passa any empeny i que no l’aplica només amb això, també amb les reformes que necessita emprendre”. Des del seu parer, “deixar passar tant dies el que fa és podrir les coses i això no és bo per a l’estabilitat del Govern ni del país”. De la mateixa manera va insistir en la necessitat del Govern “d’aturar l’allau de males praxis i restablir la imatge del país que ja està malmesa”.

Reconeixement

Ben diferents van ser les valoracions emeses des de les files de DA. El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va destacar que el ja exministre “s’ha mantingut” en la decisió que ja havia anunciat fa uns dies i va assegurar que és una acció que “l’honora perquè no posa en entredit el projecte per una qüestió que l’afecta a ell”. D’aquesta manera va mostrar “el respecte més absolut per la decisió” malgrat que va lamentar la pèrdua “d’una peça clau del projecte de DA”, recordant que també havia estat un dels fundadors del partit. Un suport que també va expressar el secretari d’organització de la formació, Esteve Vidal. “Cal valorar el gest com un gest que l’honora”, va manifestar, indicant que “ja havia explicat que havia comès un error i per tant n’assumiria les conseqüències”. Segons Vidal, “la manera d’actuar mostra el tipus de persona que és: amb paraula i honesta. No hi ha res a reprotxar”.

Baró també va voler desmentir aquelles veus que apunten que podria existir cert desgast en les relacions entre el Govern i el grup parlamentari i que la dimissió d’Alcobé en seria una conseqüència. “No hi ha cap mena de relació”, va afirmar, admetent, això sí, que es constata que es viu una legislatura “molt complexa per un seguit d’elements derivats de la crisi BPA”. Així doncs va exposar que “tant el Govern com el grup parlamentari viuen aquesta situació de complexitat amb preocupació però en la relació no hi ha cap mena de crisi ni de disfunció”. Vidal va negar també l’existència d’una crisi “malgrat que a alguns els hauria agradat”. I va assegurar que “el fet de viure una situació complicada uneix més que mai els equips”.

Moció

Des de Liberals d’Andorra encara no es descarta la possibilitat de presentar una moció de censura tal com va demanar l’executiva del partit al grup parlamentari. Costa va reiterar que estudiaran tota la informació que els aportin tant les properes sessions de Consell General com les compareixences previstes a la comissió BPA i que llavors “farem una valoració i actuarem en conseqüència”. Per tot plegat va confirmar les paraules de divendres del president del grup, Josep Pintant, que apuntava que les diferents crisis que s’han viscut mostren que no existeix l’estabilitat que es vol mostrar des del Govern i que van qualificar com a “fragilitat”.

L'oposició ho veu bé però critica el retard

tracking