crisi política
Els sindicats diuen que Alcobé ha dimitit “amb la cua entre les cames”
Ubach demana que aquesta “sigui la tònica habitual” per no desacreditar els polítics del país
Satisfacció, tot i el retard. Així es resumiria la valoració que fan els representants sindicals de la dimissió de Jordi Alcobé. Cal tenir present que des de la plataforma sindical s’havia demanat en dues ocasions la dimissió d’Alcobé, ja que consideraven que després d’haver admès que havia treballat durant un any i mig per a BPA un cop ja havia accedit al càrrec de ministre no el legitimava per seguir al Govern i liderar la reforma de la Llei de la funció pública.
Ara un cop confirmada la decisió, tots ells són clars a considerar que era l’acció que tocava, si bé alguns són més crítics que altres. És el cas del president de l’Associació de Bombers (ABA), Joan Torra, que va explicar que “estem satisfet encara que arriba tard i ha marxat amb la cua entre les cames”. El representant de l’ABA considera que ja hauria d’haver dimitit “el primer dia” i va insistir que “no podia ser d’una altra manera. Estava cantat que tard o d’hora havia de passar. Nosaltres ho havíem demanat dues vegades”. Torra, a més, es va mostrar crític amb el fet que “algú que s’ha saltat la llei sigui qui ens expliqui el règim disciplinari de la nova llei de bombers que està fora d’òrbita”.
També el president de la Unió Sindical d’Andorra (USd’A), Gabriel Ubach va insistir en la tardança. “El que feia és desacreditar la política d’Andorra i els polítics. Hem de començar a ser conseqüents amb el que es fa”, va manifestar, i va afegir que “ja estava tardant”. Des del seu punt de vista la dimissió d’un polític és una acció “a la qual no estem acostumats però hauria de ser la tònica habitual”. Ubach, a més, considera que el cas del ministre Alcobé “demostra que cal una llei de responsabilitat política perquè qui la fa la paga, sigui polític, funcionari o un privat. Tot i que un polític té molta més responsabilitat”.
Més conciliador va ser el to de Gregori Gutiérrez, que va parlar com a portaveu de la plataforma. “És positiu perquè és el que demanàvem, però va una mica tard”, va afirmar, i va remarcar que ara “anirem a negociar els canvis a la llei amb un ambient menys tens, més distès i no tan carregat com si s’hagués quedat el senyor Alcobé”. I en una línia similar es va expressar el president del Col·lectiu de Funcionaris de Policia (CFPA), Salvador Prieto. “És una decisió lògica i de sentit comú, però ha trigat. Ho hauria d’haver fet al primer moment”, va assegurar. Amb tot, Prieto va “aplaudir la valentia de dimitir”. Els representants sindicals no es van mostrar especialment preocupats perquè la situació pugui portar un retard a la reforma de la llei, ja que admeten que el procés és complex i llarg. A més, confien que la resta de personal implicat, així com l’assessora que s’ha contractat, segueixi endavant amb la feina fins que no es decideixi qui és el substitut d’Alcobé. Prieto i Ubach, però, van criticar l’actitud que havia mantingut fins ara l’exministre amb ells.