ELECCIONS Als EUA
Trump rebaixa el to després de guanyar
El republicà vol tancar “les ferides de la divisió” i afirma que governarà per a tothom
Donald Trump, un magnat immobiliari aliè a la política fins fa poc més d’un any, va superar de llarg els 270 vots electorals necessaris per arribar a la Casa Blanca i va posar fi al somni de la demòcrata Hillary Clinton de convertir-se en la primera dona presidenta dels Estats Units. El polèmic empresari va obtenir la victòria en imposar-se en la majoria dels estats clau, en certs casos en contra de totes les previsions, com a Ohio, Florida, Carolina del Nord, Iowa o Pennsilvània. Clinton també va perdre en estats com Michigan i Wisconsin, que en teoria eren feus demòcrates. Els republicans es van apuntar una altra gran victòria a les eleccions legislatives celebrades també dimarts, en conservar el control de les dues cambres del Congrés dels Estats Units, la qual cosa permetrà a Donald Trump un còmode mandat a la Casa Blanca.
En parlar per primera vegada com a vencedor en un cèntric hotel de Nova York, el president electe va adoptar un to més presidencial i va advocar per tancar “les ferides de la divisió”, al mateix temps que va prometre bones relacions amb altres països. Lluny del discurs nacionalista, proteccionista, xenòfob i populista de la campanya, Trump va dir que serà un “president per a tots els nord-americans” i va estendre la mà als detractors. “Els demano orientació i ajuda perquè puguem treballar junts i unificar el nostre gran país”, els va dir.
També va tenir paraules d’agraïment per a Clinton, a la qual va felicitar pel dur treball durant la campanya i al llarg de la seva carrera. “Hillary ha treballat molt de temps i molt durament i li devem una gran gratitud pel seu servei al nostre país”, va afirmar.
Sectors descontents
La victòria de Trump, qui va aconseguir atreure el vot de la classe mitjana, obrera i rural nord-americana, i conjuminar la frustració d’aquests sectors contra la política tradicional de Washington, encarnada en la seva rival, va causar un vendaval als mercats. Les borses van obrir amb caigudes superiors al 2% i Tòquio va perdre al tancament més d’un 5%, el descens més pronunciat dels mercats asiàtics. La borsa de Sao Paulo, la principal de l’Amèrica Llatina, va iniciar la jornada amb forta tendència negativa i el seu índex Ibovespa queia un 3,17%.
Els parquets europeus també van iniciar la jornada amb caigudes, si bé la tendència es va anar moderant arran de l’obertura lleugerament optimista de Wall Street. El Dow Jones va iniciar la primera sessió de l’era Trump amb una alça del 0,47%, encara que als pocs minuts virava a zona de pèrdues, amb una caiguda del 0,24%. En el cas del Nasdaq, la caiguda en l’obertura va ser del 0,36%, mentre que l’índex S&P-500, que agrupa les empreses amb major liquiditat, retrocedia un 0,22% al moment d’obrir.
El president sortint, Barack Obama, que rebrà avui Trump a la Casa Blanca, va comparèixer per assegurar que malgrat les “serioses diferències” que els separen hi haurà “una transició pacífica”. Obama va recordar que fa vuit anys George W. Bush el va ajudar en el seu desembarcament al poder i va demanar al seu equip que garanteixi el mateix. També va agrair l’esforç de Hillary Clinton.
La comunitat internacional va apostar per mantenir “els forts vincles” amb els EUA, després d’una campanya em què Trump va advertir que replantejaria alguns aspectes en política exterior. El president rus, Vladímir Putin, que mai va ocultar les seves preferències cap al republicà, va mostrar-se esperançat de poder treballar conjuntament per treure les relacions amb els Estats Units de l’Estat de crisi actual. Alemanya, en canvi, creu que la relació serà “més difícil” amb un Trump imprevisible, va assegurar el ministre d’Exteriors, Frank-Walter Steinmeier. Mentrestant, el president francès, François Hollande, va advertir que a partir d’ara “s’obre un període d’incertesa” davant el qual el país veí s’ha de mostrar “més fort que mai”.
HILLARY CLINTON DEMANA ALS SEGUIDORS QUE DONIN "UNA OPORTUNITAT" AL NOU PRESIDENT
Hillary Clinton va reconèixer que la seva derrota a les eleccions presidencials és “dolorosa i ho serà per molt de temps”, però va cridar els seus seguidors a donar a Trump una oportunitat de liderar el país. “Serà el nostre president. Li devem una ment oberta i una oportunitat”, va dir en la primera aparició després dels comicis. L’exsecretària d’Estat, acompanyada del seu marit, l’expresident Bill Clinton, va voler deixar clar que no discuteix el resultat i va confiar que Trump sigui “un president reeixit per a tots els nord-americans”. També li va oferir la seva col·laboració en favor de l’interès nacional. “Hem vist que la nostra nació està més dividida del que pensàvem, però jo encara crec en els Estats Units i sempre ho faré”, va assegurar. “Aquesta derrota dol, però, si us plau, mai no deixeu de creure que lluitar pel correcte val la pena”, va dir Clinton, qui va lamentar no haver trencat “el sostre de vidre” i convertir-se en la primera dona a arribar a la presidència.