Martí reconeix que va ser un error mantenir Alcobé
El cap de Govern admet la “plena responsabilitat” de no destituir el ministre i que “l’hauria d’haver escoltat des del primer dia”
El cap de Govern, Toni Martí, es va presentar ahir com a únic responsable de la decisió de mantenir en el càrrec el ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, i va confessar que possiblement va ser un error. “Admeto que potser em vaig equivocar”, va manifestar durant la sessió d’ahir al Consell General. “He d’assumir la plena responsabilitat de deixar passar les tres setmanes”, hi va afegir. Martí va assegurar que mantenir-lo va ser decisió seva i va assenyalar que finalment la dimissió es va precipitar perquè Alcobé “ja tenia decidit plegar”.
Toni Martí havia rebutjat donar explicacions sobre la decisió de mantenir el ministre al·legant que es pronunciaria en seu parlamentària. Finalment la sessió de control al Govern d’ahir es va celebrar després de la dimissió del ministre, anunciada dissabte passat, però tot i així Martí va haver d’explicar per què no va destituir Alcobé en primer terme, el 13 d’octubre, quan va posar el càrrec a disposició del líder de l’executiu per la seva relació amb BPA. Malgrat que el ministre ahir ja no ocupava l’escó, SDP va decidir mantenir la pregunta adreçada a Martí –al contrari del que va fer el PS, que la va retirar– demanant per què “va incomplir la Llei de Govern durant més de tres setmanes”, fins al 5 de novembre, quan es va formalitzar la sortida del ministre del gabinet.
En la línia de reconèixer que va ser un error, Martí va expressar que al ja exministre “l’hauria d’haver escoltat des del primer dia i no ho vaig fer” fins que “em va dir que tenia decidit presentar la dimissió irrevocable”. I dissabte “ho vam fer públic” en roda de premsa (va defensar que no ho van fer “d’amagatotis”).
Motius de la defensa
Davant la insistència de Víctor Naudi, el conseller general que va formular la pregunta, perquè Martí confessés si hauria destituït el ministre, el cap de Govern va etzibar que “la pregunta no ve al cas”. “Em sembla que ja n’hi ha prou”, va expressar en un intent de concloure el debat. “No diu si hauria continuat incomplint la llei. No ho reconeix”, va continuar Naudi, al qual Martí va reiterar que Alcobé ja tenia coll avall deixar el càrrec. “No dec ser ni fred, ni calculador, ni estratega perquè no hi vaig accedir”, va replicar. Segons va revelar, l’exministre li va traslladar dies després que el cap de l’executiu li fes confiança que es refermava en la decisió de plegar del càrrec.
No obstant això, Martí va exposar els motius pels quals va fer confiança a Alcobé malgrat haver confessat que va treballar per a BPA fins un any i mig després de prendre possessió com a ministre, circumstància prohibida per la llei. Segons va exposar, la relació professional del dimitit amb l’entitat era “preexistent” al càrrec polític –“no va buscar una activitat paral·lela, va continuar una activitat que ja tenia”–, la dedicació del ministre era “plena” –“hi ha pocs ministres amb el seu balanç de feina feta”– i no hi havia conflictes d’interessos –si no, “no hauria fet costat a les decisions del Govern” quan va esclatar la crisi de BPA–. “Alcobé va tenir clar en tot moment on estava l’interès general. La seva feina va ser impecable i no hi va haver interferència amb l’activitat privada. Per això vaig decidir mantenir-lo”, va adduir.
Espot lloa Martí
El ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha alabat l'autocrítica del cap de Govern, en reconèixer que s'havia equivocat en no acceptar la renúncia de Jordi Alcobé la primera vegada que la va presentar. Segons Espot, "sempre critiquem les figures polítiques perquè no reconeixen els seus errors i crec que el cap de Govern ha mostrat la seva alçada política amb aquesta decisió". D'altra banda, el ministre no s'ha manifestat sobre la possibilitat d'incorporar un nou ministre a l'equip de Govern o bé la idea de traspassar les carteres a altres ministeris, atès que "no és una decisió que em competeix a mi, però els ministres acceptarem la decisió que es prengui, com no pot ser d'una altra manera".
EL GOVERN "NO TÉ CONSTÀNCIA" QUE CAP MÉS CONSELLER HAGI COBRAT DE LANDSTREET
Martí va assegurar ahir que “el Govern no té constància” que cap càrrec públic ni conseller general hagi tingut relació amb Landstreet, la societat panamenya que BPA feia servir de caixa B i de la qual va cobrar l’exparlamentària Meritxell Mateu. El líder de l’executiu va fer aquesta afirmació en resposta a una pregunta formulada pel conseller de Liberals d’Andorra (Ld’A) Jordi Gallardo, que no es va mostrar satisfet amb la resposta. “Que vostè no en tingui coneixement no vol dir que no s’hagi pogut produir aquesta circumstància [cobrar de Landstreet]”, va replicar, després de deixar clar que no té motius per no creure’s la versió del líder de l’executiu.
Martí, a més, va posar a disposició de Gallardo tota la documentació de la causa que hi ha oberta a la Batllia i que implica Landstreet. Un procés que es troba en fase d’instrucció i del qual l’executiu n’és actor civil. Gallardo va declinar la invitació tot al·legant que en té prou amb les paraules del cap de Govern negant més polítics implicats, i va posar de manifest que “es pot cobrar de Landstreet sense saber que és Landstreet”, però va recalcar que fer-ho suposaria una incompatibilitat amb el càrrec de conseller.
Martí, de la seva banda, va optar per “deixar fer la justícia”, i va assenyalar que l’oferiment a Liberals per accedir a la documentació seguirà vigent “per si canvien d’opinió”.