Educació
L'escola Nostra Senyora de Meritxell ha atès 445 persones aquest any
El copríncep Joan-Enric Vives, que va inaugurar les instal·lacions el 2012, ha visitat l’escola
L’escola Nostra Senyora de Meritxell ha presentat les dades relacionades amb els usuaris dels seus serveis amb motiu de la visita del Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives.
La presidenta de la junta rectora de l’escola, Pilar Díez, ha volgut ressaltar que “en aquests moments estem centrats en l’ampliació de la residència Albó, la creació d’uns menjadors nous i la remodelació de la piscina.”
L’escola ha atès un total de 445 persones a través dels diferents serveis que ofereix. Un dels principals és el d’inserció i ocupació laboral, que ha aconseguit col·locar 223 persones en entorns el més protegits possibles, com pot ser el taller ocupacional, o en un context laboral més obert i normalitzador com ho és l’empresa ordinària.
L’escola té com a objectiu principal preservar i millorar les capacitats i l’autonomia funcional i moral de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. Per aquest motiu són fonamentals les actuacions dels equips de treball multidisciplinaris, que pretenen aconseguir l’avaluació integral i un disseny personalitzat del pla d’atenció individual. En aquest sentit, consideren clau la participació de la persona i la implicació de tota la família en tot aquest procés.
Un altre dels serveis de la institució és el de l’estimulació precoç Impuls, que aquest any ha atès 21 infants. Impuls ofereix als infants els recursos terapèutics, tècnics i els suports precisos per tal d’estimular el seu correcte desenvolupament i alhora promoure’n el benestar.
Per una altra part, el servei d’educació especial de l’escola, anomenat EDES, treballa amb infants i adolescents que requereixen un suport intens i generalitzat. És l’encarregat de realitzar intervencions terapèutiques i activitats educatives i socials que pretenen afavorir el desenvolupament i el manteniment de les funcions cognitives, la comunicació, el llenguatge, les habilitats socials i les habilitats de la vida diària.
Pel que fa al seu servei de residència L’Albó, posa a disposició dels usuaris un lloc de vida substitutori de la llar de forma permanent o temporal a les persones que tenen discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. El centre de dia complementa aquest servei residencial amb l’acolliment diürn de les persones adultes amb discapacitat i un grau de dependència important.
Durant la seva visita a les instal·lacions, el Copríncep episcopal, Joan-Eric Vives, ha ressaltat la tasca que realitzen els educadors i representants del centre en la societat. A més, hi ha afegit que “Andorra hauria de sentir-se orgullosa de moltes institucions, però sobretot de l’escola de Meritxell”, ja que el suport als més febles i la implicació de la societat són dos dels aspectes vitals per atendre.
També ha volgut destacar que els darrers anys “el volum d’a- judes ha crescut exponencialment per l’augment del nombre d’usuaris”.
Per una altra part, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha definit la visita del Copríncep com “una bona ocasió per evidenciar la tasca del centre, amb això mostra la bona cura dels discapacitats”.