Seguretat social
La CASS preveu reemborsar 92 milions en actes mèdics
La CASS preveu retornar l’any 2017 fins a 92 milions d’euros per actes mèdics
La despesa sanitària en prestacions de reemborsament segueix a l’alça. La Caixa Andorra de Seguretat Social (CASS) preveu retornar 91,8 milions d’euros als assegurats al llarg del 2017, xifra que significa un increment del 15% respecte al que es va pressupostar aquest any, 79,8 milions. Amb tot, la parapública calcula que acabarà retornant 88,2 milions aquest any, que suposarà per tant un augment final del 4% en la previsió. Així es desprèn de l’avantprojecte de pressupost de la CASS per a l’any que ve.
Pel que fa a la despesa del conjunt de prestacions sanitàries, que a més dels reemborsaments inclouen també les pensions d’incapacitat temporals o invalidesa i defunció, la parapública preveu que augmenti un 10% respecte al que es va pressupostar l’any passat (133 milions que podrien acabar sent 140,5 a final d’any), arribant als 146 milions, 54 si es descompten els diners que retorna. La CASS espera que l’any que ve les prestacions per incapacitats temporals –que constitueixen el 22% de la despesa, mentre que les d’invalidesa per malaltia són el 13%– s’incrementin un 1,7%.
Més treballadors en actiu
A més, espera ingressar un 5% més per cotitzacions gràcies al manteniment de les aportacions del 10% i el 12% a les branques general i de jubilació, respectivament, i a l’increment del nombre de treballadors, tant assalariats com autònoms, del 2,5% i del 3%, respectivament, arribant als 37.402 i 5.905 empleats. Una millora “significativa”, segons la parapública, atribuïda a “la millora global” però sobretot al sector financer, tant pel que fa a salaris com al nombre de treballadors. Aquesta perspectiva de creixement fa situar en un 5% la crescuda dels ingressos per cotitzacions respecte al que es preveu recaptar aquest any, que són 224 milions. Això faria que la caixa de la Seguretat Social rebés 235 milions d’euros, un 82% del total del finançament.
Pel que fa al dèficit sanitari, la CASS preveu que sigui de 42 milions d’euros, que es cobriran a partir de les transferències del Govern. Aquesta situació, que el dèficit de la branca general i de jubilació hagi de ser assumit pels pressuposts de l’Estat, porta la parapública a advertir que la cotització de la branca general, del 10%, és “insuficient” per fer front al conjunt de la despesa en prestacions econòmiques i sanitàries, que puja als 157 milions d’euros.
Per altra banda, els ingressos pressupostaris previstos ascendiran als 287 milions, 157 de la branca general i 130 de la branca de jubilació. Les despeses s’espera que siguin de 151 i 128 milions, respectivament, més 7,2 de serveis generals, dels quals 3,36 corresponents a salaris (110.500 euros per als alts càrrecs).
Calen reformes
Lligat al dèficit sanitari creixent que la CASS adverteix que no es pot eixugar perquè les cotitzacions no arriben a cobrir la despesa, també posa de manifest que calen reformes per assegurar les pensions en el futur. En aquest context, afirma que “es fan necessàries reformes que permetin donar confiança als assegurats amb relació a les expectatives de pensions futures que van construint al llarg de la seva vida laboral” atenent el fet que “la prolongació de l’esperança de vida segueix una tendència creixent”.
La parapública té previst gastar-se 92,6 milions d’euros en pensions de jubilació l’any que ve, un 3,6% més del que hi ha pressupostat per a aquest any. Es dóna el cas que el 2016 va projectar gastar-se 89 milions d’euros que estima que acabin sent 86, de manera que l’augment de la despesa d’un any a l’altre acabaria sent del 8%. Això es produeix perquè s’ha previst que els imports de les pensions siguin un 8% superiors.