Laboral
Els col·legis preparen normatives per regular les professions liberals
Volen presentar-les al Govern perquè creuen que no fa prou per definir les feines
Els diferents col·legis de professions liberals d’Andorra han començat a preparar esborranys de llei per regular cadascuna de les professions, va explicar al Diari Edith Rascagneres, secretària del Col·legi Oficial de Fisioterapeutes d’Andorra, que ostenta la vicepresidència del Consell de Col·legis Professionals. El col·lectiu va relatar que falta un reglament per a cadascuna de les professions. En aquest sentit, Marta Vidal, presidenta del Col·legi de Podòlegs, va ressaltar que tots els sectors estant “descontents” perquè “no hi ha una llei per a cadascuna de les professions i no tenim definides les competències”.
És per això, segons va explicar Rascagneres, que ara des del col·lectiu s’han organitzat per elaborar aquests esborranys del reglament de les professions, en què es determina l’exercici i l’àmbit d’acció de cadascuna de les feines professionals, com ara les especialitats mèdiques. L’objectiu final és entregar-ho al Govern perquè ho tingui en compte a l’hora de formular lleis .
“Estem constituint les professions liberals d’Andorra”, va precisar la fisioterapeuta. Aquest esborrany, va indicar Rascagneres, el fa cada professió de manera individual, però també hi ha un treball col·lectiu que comparteixen tots els col·legis. “Estem treballant de forma coordinada per crear lleis que regulin les professions liberals”, va dir, al seu torn, Òscar Fernández, president del Col·legi de Psicòlegs.
Temor a l’acord d’associació
Aquesta iniciativa, va ressaltar Rascagneres, neix després de la reunió que van mantenir els diversos sectors econòmics amb el cap negociador de la Unió Europea per a l’acord d’associació del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) amb Andorra, Mònaco i San Marino, Thomas Mayr-Harting, el 25 d’octubre. Davant la possibilitat que aquest acord impliqui una lliure circulació de persones, els diversos col·legis volen estar preparats. Rascagneres considera que “és urgent” tenir aquests reglaments que “regulin l’àmbit d’exercici i com s’ha de fer” cada feina, abans que arribin al país treballadors de les diferents professions.
De la mateixa manera es va expressar recentment Sophie Bellocq, degana del Col·legi d’Advocats, que ostenta la presidència del Consell de Col·legis Professionals. Per Bellocq, “l’associació amb la UE és necessària”, però va alertar que s’ha de fer “amb condicions”. En aquest sentit, va posar com a exemple que “no pots obrir a tothom el món sanitari sense tenir una llei sanitària”.
De la reforma sanitària també en va parlar Rascagneres, que va exposar que hi ha molts interrogants. Per aquest motiu, el col·lectiu ha decidit tirar pel dret tot preparant aquests esborranys de llei de les professions. “No sabem per on estan avançant les coses i per això hem començat a preparar-nos.”
Tot i que encara no saben quan podran tenir llestos els esborranys de llei, esperen que els hagin acabat d’elaborar a final d’any o començament del que ve.
EL SECTOR SANITARI LAMENTA LA FALTA D'INFORMACIÓ
Diversos col·legis mèdics van manifestar que no tenen suficient informació sobre la reforma sanitària que porta a terme el Govern. “No tenim cap informació. El Govern ha de fer la reforma, però s’ha de consultar els diversos actors de la sanitat”, va dir Miquel Destenave, president del Col·legi d’Odontòlegs. Per la seva part, David Figueredo, president del Col·legi de Fisioterapeutes, va lamentar que “només tenen la informació que s’ha fet pública”. Òscar Fernández va valorar que s’està “duent per la via política per aconseguir un consens i no es dóna a conèixer la informació pública”. En aquesta línia, Fernández va exposar que “hi ha una falta de col·laboració”. El psicòleg va demanar que es creï una taula de treball per tal de poder “elaborar els continguts”. Fernández va recordar que el principal reclam dels psicòlegs és que es cobreixin les sessions per la CASS.