Salut
Sense cap notícia de la xarxa de la diabetis
L’associació d’afectats desconeix la situació d’un projecte que l’executiu va dir que s’implantaria aquest any
L’Associació de Diabètics d’Andorra (ADBA) desconeix quina és la situació de la xarxa de la diabetis que el ministeri de Salut s’havia compromès a implementar durant el segon semestre del 2016 i que havia de ser la culminació de la prova pilot que durant un any (del novembre del 2014 al novembre del 2015) van realitzar 325 malats amb aquesta patologia. “No hem tingut cap contacte [amb el ministeri] des que van presentar els resultats de la prova pilot”, va explicar en declaracions al Diari la presidenta de l’associació, Madhu Jethani, coincidint amb la celebració ahir del Dia mundial contra la diabetis. “Han estat treballant durant dos anys en el projecte i ens estranya molt aquest silenci”, va dir Jethani.
Malgrat que van ser 325 les persones que van participar a la prova pilot, Salut només va avaluar els resultats de 170 pacients amb diabetis tipus 2, que després d’una primera visita al CAP en què se’ls va educar sobre la malaltia i se’ls van oferir eines d’autocura, van dur a terme un pla individualitzat per tractar-la en què, per exemple, se’ls programaven les visites mèdiques i les analítiques. La xarxa tindria com a objectiu que tots els malalts entressin al model assistencial del SAAS a través del metge de referència.
Més enllà de la xarxa de la diabetis, des de l’ADBA es va demanar ahir al ministeri de Salut que la CASS pugui reemborsar el preu dels transmissors que amb un cost d’uns 120 euros al mes s’utilitzen amb els mesuradors continus de glucosa. “Nosaltres pagaríem el mesurador, però voldríem que la CASS cobrís el cost dels transmissors”, va assenyalar Jethany, que va destacar els beneficis en la qualitat de vida per als malalts amb l’ús d’aquest aparell que evita que s’hagin de punxar quatre o cinc cops cada dia.
Conferència sobre la ceguesa
L’associació va commemorar el Dia mundial contra la malaltia amb una conferència a la sala d’actes de MoraBanc a càrrec de l’oftalmòleg Ludger Hanneken sota el títol Com afecta la diabetis a la visió. El doctor va posar en relleu la importància de la prevenció i del control de la vista entre els malalts. Es calcula que a Andorra hi ha uns 500 diabètics.