societat
La temperatura als Pirineus ha pujat 1,2 graus des del 1960
L’increment registrat a la serralada és molt més gran que la mitjana global del planeta, que ha estat d’un grau des de començament del segle passat
La temperatura mitjana als Pirineus s’ha incrementat 1,2 graus centígrads des de l’any 1960, segons les conclusions dels serveis meteorològics de Catalunya, Espanya i França. Així es va fer públic dilluns en el marc de la COP22 a Marràqueix en una presentació dels impactes del canvi climàtic en zones de muntanya organitzada pel Govern, com a representant de la Comunitat de Treball dels Pirineus. Si la pujada de la temperatura mitjana a la serralada ha estat d’1,2 graus, als Alps i als Carpats l’augment ha estat de dos graus. En els tres casos una pujada superior a la mitjana global del planeta, que ha estat d’un grau des de començament del segle passat.
Segons es va dir en la presentació, l’increment de la temperatura a les tres serralades té un impacte directe en l’extensió i el volum de les glaceres, en les reserves d’aigua, en l’aprofitament d’energia hidroelèctrica, en les possibilitats de pràctiques recreatives, en l’agricultura i la ramaderia a causa dels episodis de sequera i en els sistemes forestals.
Un cop presentades les conclusions, els representants de les tres serralades –pels Alps va participar la convenció Alpina i pels Carpats la convenció del Carpats– van alertar de les conseqüències del canvi climàtic. Primer de la vulnerabilitat de les muntanyes europees davant d’aquest fenomen pel fet d’albergar ecosistemes únics i sensibles. I després del major increment de les temperatures en zones d’alta muntanya.
Convenció marc de l’ONU
L’esdeveniment, sota el títol L’impacte del canvi climàtic en zones de muntanya. Una prioritat per a l’acció global, va repassar les necessitats i els mecanismes per fer front a l’escalfament global en muntanyes, sota la convenció marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic.