política
Ld'A denuncia que les lleis de cossos especials anul·len el dret de vaga
Critica que els avantprojectes endureixen el règim disciplinari i limiten la contractació
Liberals d’Andorra (Ld’A) denuncia que els tres projectes de llei dels cossos especials “estan pensats per retallar” i “suprimeixen el dret de vaga”, que consideren que s’hauria de regular. Això malgrat que les lleis de la policia del 2004 i dels penitenciaris del 2008 –durant els governs dels liberals Marc Forné i Albert Pintat, respectivament– no recollien aquesta possibilitat i creaven, a més, un complement econòmic per no fer vaga. A més, l’actual projecte de llei del cos de bombers preveu el dret de fer vaga amb l’obligació de fixar serveis mínims.
Els consellers generals liberals Jordi Gallardo i Judith Pallarés van justificar ahir en roda de premsa la decisió de presentar tres esmenes a la totalitat contra els textos criticant que es limita la contractació de nous efectius i s’endureix el règim disciplinari. A més, afirmen que no es defineixen les jornades laborals, s’estableixen diferències salarials i es corre el risc que els càrrecs directius “prenguin decisions amb arbitrarietat”. Així, consideren que primer s’hauria d’haver dut a terme la reforma de la Llei de la funció pública i tot seguit “encabir-hi” les tres lleis de la policia, els bombers i els penitenciaris.
Pallarés va afirmar que malgrat que la voluntat era presentar esmenes a l’articulat, finalment s’han hagut de decantar per demanar la retirada dels textos perquè “hi ha una sèrie de buits que donen inseguretat jurídica als membres del cos”. El partit es va mostrar especialment preocupat pels penitenciaris. Segons Pallarés, el trasllat de presos, que amb la modificació legislativa hauran de realitzar els carcellers, “no se sap com es farà, no s’especifica enlloc tot i que amb la llei ja entrarà en funcionament”.
Rebuig dels sindicats
Gallardo va assegurar que els contactes amb els col·lectius afectats han evidenciat que hi ha “un rebuig clar” dels sindicats perquè “es volen rebaixar els costos de contractació” i, alhora, es preveu “un enduriment important del règim disciplinari”. El parlamentari liberal va alertar del fet que es “retalli” en seguretat i va condemnar que hi hagi “diferències salarials entre agents”.
Pallarés va lamentar que “es dificulta l’accés a càrrecs de responsabilitat” i que es redueix de tres a dos el nombre d’incompliments –en cas d’impuntualitat o absentisme laboral– que pot suposar una falta molt greu. Per tot plegat, va afirmar que els treballadors dels cossos especials “es troben indefensos” perquè “qualsevol conflicte pot acabar amb acumulació d’expedients”.
Gallardo va posar de manifest que atès que en els projectes es modifiquen tots els articles de les normatives, “el que cal és una nova llei perquè potser ha quedat obsoleta”. “O bé es desplegava el reglament o bé calia fer una llei nova”, va resumir Pallarés.
Moció de censura
Gallardo va afirmar que la petició que va fer l’executiva liberal al grup per presentar una moció de censura contra el Govern és “una possibilitat” que “segueix sobre la taula”. Tot i que va admetre que la dimissió del ministre Alcobé “ha rebaixat la tensió”, va apuntar que la presentació de la moció de censura està condicionada a veure com evolucionaran “certs temes que manquen a l’agenda política i que ens preocupen”, i a la gestió de la reputació d’Andorra a l’exterior lligada a la crisi BPA.