política

Andorra i Catalunya aposten per reconduir la tensió pel vet

El PS i SDP són reticents a la moció impulsada per DA en contra de les resolucions aprovades pel Parlament català

Andorra i Catalunya aposten per reconduir la tensió pel vetFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, tenen previst mantenir una conversa telefònica per tal de reconduir les relacions entre els dos territoris després que el Parlament català aprovés dues resolucions en què considera el Principat un paradís fiscal. Tot plegat mentre avui s’acabarà de decidir si els grups parlamentaris aproven una moció en contra d’aquestes. Ahir només estava clar el suport de DA i Liberals, mentre que el PS i SDP es mostraven reticents a la mesura. “El president Puigdemont vol parlar amb mi i amb ell aclarirem el que penso que és un malentès. I des del meu punt de vista unes resolucions desafortunades”, va manifestar Martí en declaracions a la premsa un cop acabada la sessió de Consell General que es va fer ahir. El conseller català d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Trans­parència, Raül Romeva, també va trucar al ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, per la mateixa qüestió. Malgrat que ahir no van poder parlar, s’espera que ho facin avui.

Martí va destacar “la bona predisposició” de Puigdemont a voler parlar personalment de la qüestió, fet que “demostra la bona relació que hi ha i hi ha hagut històricament amb Andorra”. El cap de l’executiu va demanar “no treure les coses de mare”, i va remarcar que “hi ha la predisposició que aquestes resolucions es resolguin per la via que les solucionen els bons veïns: parlant”. I va insistir que “és una resolució que no s’ajusta ni a la realitat fiscal, ni social ni econòmica d’Andorra”.

Moció

Pel que fa a l’acció dels grups parlamentaris, des de DA s’ha impulsat la redacció d’una moció per instar el Govern a actuar i desactivar les resolucions. El text comptava amb el suport del Partit Liberal, però en canvi SDP, i sobretot el Partit Socialdemòcrata, s’hi van mostrar reticents. Així, s’hauria intentat rebaixar el to del redactat prescindint de la demanda de parlar amb el govern espanyol i la Unió Europea, centrant-se només en la Generalitat, per intentar reduir la pressió. D’aquesta manera el document es va deixar en espera fins avui per saber, principalment, el posicionament del PS. Amb tot, tampoc es descarta presentar-la només amb els suports de DA i Liberals.

D’altra banda, Toni Martí va voler destacar que durant la jornada d’ahir diferents diputats catalans es van expressar de ma­nera cautelosa, “i entenen que no ha estat de les resolucions més encertades”. És precisament el cas del diputat de Junts pel Sí i alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla. En declaracions a RàdioSeu va assegurar que “Andorra està molesta i amb raó, perquè no és un paradís fiscal”. En aquest sentit, va reiterar que és una qüestió que cal “resoldre”. Batalla va admetre que “és una votació desafortunada, fruit d’un error de base en considerar que Andorra és un paradís fiscal, i no ho és”.

L’alcalde de la Seu d’Urgell va explicar el context en què es van aprovar les propostes: “es votaven 120 resolucions, algunes d’elles amb 50 punts, parlem de 3.600 punts votats i digerits en menys de 12 hores”. Així, va demanar disculpes “per no haver vist” que en mig dels 3.600 punts n’hi havia dos que afectaven el Principat.

Batalla va destacar que Andor­ra “ha fet tota la feina, especi- alment els darrers anys, per complir amb els estàndards internacionals, ha signat el CDI i per tant, el punts aprovats per a mi són inadequats”. A més, va indicar que “des del punt de vista de bon veïnatge tenim moltes coses en comú, especialment un territori com el nostre, fronterer”, per la qual cosa va afirmar que “és bo que les institicions catalanes i andorranes tinguin una relació cor­recta i cordial”.

Per últim, el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va evitar posicionar-se sobre aquest tema. “És el Consell o el Govern a qui li pertoca fer una petita o gran reacció. Jo no em plantejaria fer res perquè no tinc aquestes atribucions”, va afirmar.

LA CUP, CONTRA L'EVASIÓ FISCAL

Després del rebombori generat per l’aprovació de les dues resolucions impulsades per la CUP, des de la formació es va emetre un comunicat per aclarir la seva posició. Així, s’indicava que “davant les queixes del govern andorrà”, la CUP defensava les resolucions assegurant que l’objectiu que persegueixen és “desincentivar l’evasió fiscal”. També es va deixar clar que malgrat els esforços fets per millorar la transparència bancària el Principat “segueix tenint una política fiscal que afavoreix l’evasió fiscal d’empreses i persones que, tot i operar i treballar a Catalunya, estableixen la residència fiscal a Andorra per evadir impostos”.

tracking