prevenció juvenil
El 58% d'adolescents no sap que fumar porros és delicte
El 58% dels joves desconeixen que fumar porros està tipificat com a delicte
El 58% dels joves pensen que fumar cànnabis és legal. El desconeixement de la legislació és notori, ja que a més la meitat creuen que per ser menors no tenen cap responsabilitat penal i per tant poden esquivar la presó. Aquestes dades són el resultat dels qüestionaris realitzats a alumnes de segon fins a quart d’educació secundària dels instituts d’Andorra, segons les dades facilitades pel Govern que s’han publicat al Butlletí del Consell General.
Des de l’executiu s’indica que per tal de pal·liar aquesta situació de desconeixement, es duen a terme diferents xerrades i activitats als instituts en el marc del pla de prevenció de conductes delictives organitzades pel Govern. Un dels objectius principals de les conferències és informar i prevenir la població escolar sobre les conductes delictives més freqüents entre els estudiants i les seves conseqüències judicials. Es puntualitza que s’informa els joves que la legislació fixa que aquestes conductes tenen una tipificació més greu si es realitzen en recintes escolars o llocs que tinguin molta afluència de menors, com poden ser centres esportius o parcs.
Els tallers educatius
La informació feta pública des del Govern insisteix que la prevenció per evitar el consum d’estupefaents s’inclou en el marc d’Educació per a la Salut a l’Escola amb la realització de tallers que tenen com a objectiu informar sobre les conseqüències que comporta el consum de les diferents substàncies addictives i promoure hàbits saludables perquè els alumnes n’evitin el seu consum. El treball dels programes preventius contra l’abús de drogues s’elabora des de diferents ministeris, Salut i Educació principalment, però també Interior, ja que són habituals les xerrades de la policia per advertir els escolars dels efectes tant de la ingesta d’alcohol com de substàncies estupefaents.
En aquest sentit, el Govern destaca que uns dels tallers clau és Xerrem d’alcohol i altres drogues, destinat a alumnes entre 15 i 16 anys i que s’imparteix als centres d’ensenyament de tots els sis- temes. L’activitat se centra a oferir informació sobre alcohol, en- cara que també s’hi poden incloure d’altres substàncies.
Hi participen Energy Control i l’Associació Benestar i Desenvolupament Social i del Grup Associat pels Serveis de Salut.
Aquestes activitats pretenen dotar als joves de la informació necessària perquè puguin rebutjar amb èxit la possible oferta de drogues i propiciar, d’aquesta manera, l’abstinència i alhora retardar l’edat en què comencen a consumir-les. Això es combina amb un tipus de treball preventiu molt específic que tracta les diferents drogues i els riscos que s’associen al seu consum i es treballen continguts associats amb els factors de protecció. Entre d’altres, les conductes relacionades amb el consum, la presa de decisions i l’actitud personal envers les crítiques. Segons el Govern, la prevenció del consum de drogues és una de les problemàtiques que els centres educatius tenen més en compte en la planificació i en el desenvolupament del seu pla estratègic
A més, els programes compten amb la col·laboració de la unitat de conductes addictives (UCA), el servei especialitzat de l’hospital per atendre persones amb aquests problemes.