salut
L'hospital contracta quinze nous treballadors per a l'exercici vinent
El SAAS preveu incorporar sis metges, cinc auxiliars d’infermeria, tres infermeres i un tècnic
“La rigidesa del mercat laboral al nostre país en el sector sanitari impedeix al SAAS (Servei Andorrà d’Atenció Sanitària) ser més eficient quant a ajustar la seva necessitat de recursos humans. No possibilita tenir en compte l’estacionalitat que es produeix en l’assistència, que permetria al SAAS dotar-se temporalment de més o menys personal en funció de la mateixa: flexibilitat que sí existeix als nostres països veïns. Un altre factor a tenir present és la dificultat en la contractació de professionals assistencials donat el dèficit d’oferta que hi ha, que dificulta enormement l’atracció de talent, agreujat per altres paràmetres com poden ser l’alentiment de la carrera professional conseqüència de cert aïllament laboral.”
Aquesta és la justificació que exposa el SAAAS sobre la contractació de quinze nous treballadors per a l’any 2017. Concretament es tracta de sis facultatius, tres infermeres, cinc auxiliars d’infermeria i un tècnic de recursos humans. En total, quinze noves incorporacions que signifiquen que el SAAS ja supera els 1.050 empleats. Les contractacions estan agrupades en diferents programes. El primer fa referència a l’ajustament de la plantilla, amb un metge per al servei d’anatomia patològica, un otorinolaringòleg i un tècnic en recursos humans. El cost global serà de 131.984 euros. Un altre projecte s’emmarca en l’atenció al malalt crònic a El Cedre amb tres auxiliars d’infermeria, dues infermeres, i un metge que atengui les rehabilitacions. A banda també s’hi afegiran hores suplementàries a professionals que ja hi treballen. El cost total en personal d’aquest projecte seran 267.563 euros anuals. Un tercer abasta el camp de la convalescència, amb dos auxiliars d’infermeria i un metge per atendre els crònics des del Servei de Rehabilitació. Per al projecte per fer la història clínica digital també es contracta un facultatiu amb un cost de 29.979 euros. El quart fa referència a la incorporació d’un oncòleg amb un cost de 44.968 euros anuals i el cinquè a la contractació d’una infermera per a l’àrea de cures pal·liatives amb una despesa de 36.919 euros.
Més plusos per als directius
Hi ha un projecte paral·lel que passa per donar nous complements de responsabilitat als metges adjunts a la direcció assistencial. Els que cobraran aquests nous plusos són els responsables de les àrees de medicina, pediatria i salut mental; cirurgia, traumatologia i ginecologia; crítics, UCI i anestesiologia i serveis centrals. L’import d’aquest complements serà de 13.756. Per al 2017, l’hospital, que representa la major part del SAAS, i l’atenció primària es gastaran 39,4 milions d’euros en personal. El dèficit supera els 15 milions d’euros.
L'HOSPITAL DE LA SEU FA FORA UNA AUXILIAR D'INFERMERIA PER FALSEJAMENT DE RECEPTES
La Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell ha acomiadat una treballadora del centre per falsificar receptes de medicaments. Es tracta d’M. C., veïna de Montferrer i Castellbò i que feia ja diversos anys que treballava com a auxiliar d’infermera de diferents especialitats al centre de salut de la capital de l’Alt Urgell. Fonts pròximes han explicat que el 26 de juliol passat, el Servei Català de la Salut-Farmàcia Lleida-Alt Pirineu va notificar “una presumpta irregularitat” en detectar la “utilització il·legítima” de receptes de medicaments, així com una “possible suplantació de la identitat de facultatius de la Fundació Sant Hospital” en l’emissió de les receptes.
En concloure la investigació, el passat dia 4 d’octubre el Servei Català de la Salut (SCS) va notificar a la Fundació Sant Hospital una còpia de l’informe realitzat per l’organisme competent. Les mateixes fonts han informat que la treballadora de la institució “ha reconegut la prescripció de les receptes a títol personal”. Atesa la gravetat dels fets, la Fundació Sant Hospital va incoar el corresponent expedient disciplinari a la treballadora, que ha acabat amb l’aplicació d’un acomiadament disciplinari tal com estableix el conveni col·lectiu dels treballadors del centre mèdic. La investigació podria haver-se iniciat en sospitar del gran nombre de receptes d’ansiolítics o tranquil·litzants que es feien servir i on constava la identitat de l’auxiliar d’infermeria relacionada amb les receptes.