SERVEIS SOCIALS

Les entitats cíviques ja poden aportar les seves propostes en l'àmbit de serveis socials

L'objectiu del reglament que es vol aprovar a principis de l'any vinent és aportar més seguretat jurídica pel que fa a aquest tipus de serveis

Les entitats cíviques ja poden aportar les seves propostes en l'àmbit de serveis socials

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Avui s'ha constituït la Comissió de participació de les entitats cíviques en l'àmbit dels serveis socials i sociosanitaris (COPEC), que té per objectiu ser un òrgan consultiu del Govern que pugui participar en l'elaboració de la cartera de serveis i del pla nacional d'atenció social i sociosanitària, i fer les propostes de millora que considerin. La comissió té un total de 22 membres, 11 en representació del Govern, la CASS i el SAAS, i la resta format per membres de les associacions que representen els diferents col·lectius (discapacitats, malalts mentals, gent gran, infants, joves, dones...) i les entitats més transversals com Creu Roja o Càritas. La comissió es reunirà com a mínim dos cops a l'any, i també hi ha la possibilitat de crear grups de treball sobre temàtiques concretes.

Durant la reunió, el Govern ha lliurat l'esborrany del reglament regulador de prestacions tècniques i tecnològiques de serveis socials i sociosanitaris, que conté la cartera de serveis d'aquest àmbit. Les entitats tenen un mes per estudiar-lo i fer-hi les seves aportacions, ja que, tal com ha indicat el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, la voluntat és que sigui un "projecte compartit i participatiu". Amb tot, davant de les peticions d'alguns dels col·lectius com la FAAD, Espot ha dit que no hi haurà problema si necessiten més temps, tenint en compte que es tracta d'un document molt feixuc. L'objectiu és aprovar el reglament, llargament reclamat per les entitats, a principis del 2017.

La cartera de serveis socials i sociosanitaris consisteix en una "regulació detallada" de totes les prestacions i serveis que existeixen o existiran en el futur, detallant si és un servei garantit, de concurrència, gratuït o de copagament, i si es pot obtenir un ajut del Govern per a persones sense recursos econòmics. El document també estableix quins són els beneficiaris dels serveis i quins són els requisits d'accés, i quin és el personal que els ha de prestar i quines titulacions han de tenir. Tal com ha assegurat el ministre, es tracta d'un document que aporta "molta seguretat jurídica", ja que estableix qui té dret a un determinat servei i com hi pot accedir. A més, l'objectiu és que sigui un document "dinàmic", que anirà evolucionant conforme es decideixi la creació de més serveis o se n'hagin d'eliminar d'obsolets. A més, la cartera de serveis també inclou els nous serveis en procés de creació fixats per la Llei del 2014, com són el servei d'assessorament i subministrament de productes de suport per la gent gran, l'espai de trobada per a les famílies o el servei d'assistent personal per a persones amb discapacitat greu, del qual actualment es fa la prova pilot.

Les entitats han valorat positivament la creació de la comissió i el fet que vegi a la llum la cartera de serveis. Des de la FAAD, el seu gerent, Jacint Risco, s'ha felicitat pel fet que surti a la llum un document reclamat des de totes les associacions, que millorarà la seguretat jurídica dels afers socials. A més, Risco ha demanat que també es tiri endavant el pla nacional d'atenció social i sociosanitària, igualment previst a la llei. De la seva banda, la presidenta de la FAAD, Agustina Grandballet, ha explicat que un dels neguits del col·lectiu és que es pugui disposar de places concertades en residències privades per a persones malaltes d'Alzheimer o d'esclerosi múltiple, per tal que les persones o els seus familiars puguin escollir el centre. Es tracta d'una demanda que s'ha fet arribar al Ministeri per tal que puguin valorar si pot ser possible, tal com ja es disposa en l'àmbit de la gent gran.

tracking