L'ABA diu que l'intercanvi automàtic culmina "el camí cap a la transparència"

El proper 1 de desembre el Consell General votarà el projecte de llei d'intercanvi automàtic d'informació fiscal

Esther Puigcercós.S.P. / ANA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El proper 1 de desembre el Consell General votarà el projecte de llei d'intercanvi automàtic d'informació fiscal que, tal com ha assegurat avui la directora de l'Associació de Bancs Andorrans (ABA), Esther Puigcercós, suposa la culminació del camí iniciat pel sector per complir tots els estàndards de transparència. Puigcercós ha destacat que la llei dóna el marc jurídic per complir amb l'estàndard comú de l'OCDE en aquesta matèria creat l'any 2014 i que ja han signat 101 països, i que el text entrarà en vigor l'1 de gener del 2017. Des de l'ABA han indicat que les entitats ja estan informant els clients del nou escenari per tal que regularitzin la seva situació, i asseguren que la plaça financera pot continuar sent competitiva per l'experiència que té en banca privada i la seva diversificació geogràfica i de producte.

L'ABA ha explicat aquest dimarts com els bancs andorrans s'estan adaptant per aplicar, a partir del gener del 2017, l'intercanvi automàtic d'informació fiscal. La llei, que està previst que s'aprovi el proper 1 de desembre, obliga les entitats a recopilar les dades dels titulars de comptes financers de residents a la Unió Europea i a transferir la informació, excepte en els casos dels comptes exclosos, el setembre del 2018 amb dades del gener del 2017 en el cas dels comptes de més d'un milió de dòlars, i un any més tard per als comptes de menys valor i per als comptes de persones jurídiques de més de 250.000 dòlars.

Des de l'Associació de Bancs, la seva directora, Esther Puigcercós, ha volgut deixar clar que es tracta d'un estàndard comú que han d'adoptar tots els països que han signat el conveni multilateral amb l'OCDE -fins a 101-, i que tant aquest conveni com la llei preveuen uns mecanismes per preservar la confidencialitat de les dades. Andorra haurà d'intercanviar informació amb els països de la Unió Europea, i també amb aquells que hagin signat el conveni amb l'OCDE amb els quals el Principat signi un conveni bilateral que haurà de ser ratificat pel Consell General.

Puigcercós també ha deixat clar que la tipologia de comptes exclosos que preveu la llei estan previstos en l'estàndard de l'OCDE i que en cap cas s'han fixat per ser una via d'escapatòria per als evasors fiscals. Així, ha recordat que, entre d'altres, no s'hauran de comunicar comptes vinculats a assegurances o a títols de deute públic andorrà, però que aquests no poden superar els 50.000 euros i que l'efecte d'estar exclosos és limitat, ja que s'acaba quan venç el producte en qüestió. La directora de l'ABA també ha fet èmfasi en el fet que la informació a intercanviar és recíproca, només afecta els comptes financers, i que els imports es comunicaran de manera agregada, sense especificar els imports en dipòsits o inversions.

L'ABA no ha volgut avançar quin efecte tindrà l'entrada en vigor de l'intercanvi d'informació en el negoci del sector, i s'ha limitat a indicar que les entitats estan informant els clients del nou escenari i recomanant-los que regularitzin la seva situació.

tracking