sistema financer
Els bancs volen aconseguir el passaport europeu
Les entitats, partidàries de signar un acord d’associació amb la UE, creuen que s’hauria d’incloure aquest fet en la negociació
L’Associació de Bancs d’Andorra (ABA) és favorable a la signatura d’un acord d’associació amb la Unió Europea (UE) que sigui bo per a l’economia del Principat. Ho va indicar ahir la directora de l’ABA, Esther Puigcercós, que va assenyalar que des de l’entitat s’espera que l’acord permeti créixer les empreses andorranes i el producte interior brut (PIB) del país, el que de retruc beneficiarà les entitats bancàries. Una posició favorable a l’acord malgrat que va assegurar que poc benefici pot tenir per a les entitats, ja que des de la signatura de l’acord monetari el 2011, la banca ja està assumint el cabal comunitari i ha començat la seva externalització. Sí que va parlar, però, de contrapartides que Andorra podria demanar en el marc de la negociació de l’acord com podrien ser aconseguir el passaport europeu i l’accés al Banc Central Europeu.
Aconseguir el passaport europeu permetria a les entitats bancàries andorranes operar als països que formen part de la Unió Europea sense cap restricció. És a dir, que els bancs podrien tenir sucursals en aquests estats i oferir els seus serveis de banca privada. Actualment, les entitats financeres andorranes ja es regeixen per la normativa bancària europea, però per a poder operar en els països membres de la UE han d’obrir filials.
Des de l’ABA es va recordar que un dels desavantatges per al sector de la signatura d’un acord d’associació és que obriria el mercat financer andorrà a qualsevol entitat dels estats de la UE que volguessin tenir una sucursal al Principat.
Llei d’intercanvi d’informació
Puigcercós va fer aquestes apreciacions durant la trobada que va mantenir ahir al matí amb els mitjans de comunicació del país per donar a conèixer la posició de l’ABA sobre la Llei d’Intercanvi Automàtic d’Informació Fiscal que entrarà en vigor l’1 de gener de l’any que ve un cop el Conselll’aprovi en les properes setmanes. “Des del sector valorem molt positivament l’actual projecte de llei, ja que culmina el procés i el camí cap a la transparència”, va indicar la directora de l’ABA, Esther Puigcercós, que va afegir que farà que “la banca andorrana jugui amb les mateixes regles de joc que els països membres de la Unió Europea i de l’OCDE”.
L’intercanvi automàtic de dades fiscals, que 101 jurisdiccions s’han compromès a implementar, es farà amb els 28 estats membres de la UE, amb les jurisdiccions que hagin subscrit un acord d’intercanvi d’informació fiscal amb la UE (Suïssa, Mònaco, Liechtenstein i San Marino) i amb les que disposin d’un conveni de no doble imposició o un acord d’intercanvi en matèria fiscal amb Andorra.
La primera comunicació automàtica relativa a comptes preexistents de residents a la Unió Europea als països on tenen domicili fiscal es farà al setembre del 2018 amb dades del 2017 pel que fa a les persones físiques que tinguin més d’un milió de dòlars i un any després per als que tinguin menys d’un milió de persones per als de persones jurídiques de més de 250.000 dòlars.
Segons van explicar des de l’ABA, ja fa temps que s’ha iniciat la revisió dels comptes preexistents que no estan exclosos de l’intercanvi automàtic de dades fiscals (els vinculats a assegurances o a títols de deute públic andorrà) i que ja estan informant els clients del nou escenari per tal que regularitzin la seva situació. “Els bancs no poden recomanar als clients què han de fer amb els seus diners [si no els tenen regularitzats], nosaltres només els informen de la llei i els hi diem que els regularitzin”, va dir Puigcercós.
Respecte dels comptes exempts, Puigcercós va recordar que la tipologia que preveu la llei està prevista en l’estàndard de l’OCDE i que no s’han fixat per ser una via d’escapatòria per als evasors fiscals. En el cas de les assegurances, va posar com a exemple les de vida, perquè són uns diners que el titular no podrà tocar i que els seus hereus hauran de declarar al fisc del seu país un cop en seguin beneficiaris. I en el cas dels del deute públic andorrà perquè tenen un termini de venciment d’un any i mig i no poden superar els 50.000 dòlars.
Per últim, l’ABA va assenyalar que aquells comptes que encara estan a BPA també entren dins de l’intercanvi automàtic.
L'INTERCANVI FISCAL
L’1 de gener del 2017 entrarà en vigor la Llei d’intercanvi automàtic de dades fiscals que obligarà a les entitats a informar dels comptes preexistens dels residents dels estats de la Unió Europea als països on tenen domicili fiscal.
La informació dels comptes preexistents de persones físiques amb més d’un milió de dòlars s’intercanviarà el 2018 amb dades del 2017 i la dels comptes inferiors a un milió de dòlars es farà un any després amb dades del 2018.
També el 2019 s’informarà automàticament, amb dades del 2018, dels comptes de titularitat jurídica amb un saldo superior als 250.000 dòlars.
S’exclouen de la llei els comptes vinculats a una assegurança de vida i els vinculats a títols de deute públic andorrà.
L’intercanvi es farà de manera automàtica amb els 28 estats de la UE, amb les jurisdiccions que hagin signat un acord d’intercanvi d’informació fiscal amb la UE i amb els països amb els quals Andorra tingui signat un CDI o un acord d’intercanvi en matèria fiscal.
Les entitats financeres remetran la informació a les autoritats andorranes competents en aquesta matèria (encara està per decidir) i aquestes la trametran de manera telemàtica i anual a l’estat corresponent.