reportatge

Un prohom que protegia els més febles

L’Associació d’Exsíndics i Exconsellers Ge­nerals (Aesco) va homenatjar ahir Estanislau Sangrà Font. En l’acte tothom va destacar la seva “honestedat” i que durant la llarga car­­­rera política que va desenvolupar sempre va aplicar criteris “per protegir els més febles”.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Visca els coprínceps i visca Andorra!” Va ser la frase final de la intervenció que va fer Estanislau Sangrà Font ahir en l’acte d’homenatge organitzat per l’Associació d’Exsíndics i Exconsellers Generals (Aesco). Una frase efusiva i emocionada, però que desprenia clarament tots aquells trets característics que havien anat desgranant prèviament antics companys de l’exsíndic i exconseller general. “És un gran coneixedor de l’actualitat d’Andorra i representa tota la història d’Andorra de la segona meitat del segle XX”, va destacar-ne l’exconseller general, Pere Moles, repassant la seva trajectòria política.

Un camí que va iniciar de ben jove al quart d’Escaldes, quan encara no era parròquia, i més tard va participar en la creació, precisament, de la setena parròquia. Com a conseller general va ser un dels consellers més actius en la creació de la CASS, “i va fer front a la posició desfavorable”, va destacar el president de l’Aesco, Josep Marsal, que també va explicar que “sempre ha tingut la voluntat de protegir els més febles”. Marsal va recordar que la voluntat de l’entitat és reconèixer “prohoms que hagin dedicat amb determinació i sacrifici, una part important de la seva vida al seu país”. I que Sangrà complia els requisits. Segons Marsal, la seva trajectòria “prova el seu amor per Andorra”, i va concloure amb una petició: “que serveixi de model als que governen i als qui governaran”. I és que per exemple, l’exsíndic va ser qui va buscar l’assessorament necessari per poder mantenir la figura del coprincipat malgrat les reformes polítiques que calia implantar per esdevenir un Estat de dret.

El toc d’humor l’hi va posar Pere Moles tot recordant una anècdota electoral per demostrar que “és un home de gran honestedat”. Moles va confessar que “quan fèiem campa-nya electoral i anàvem casa per casa per demanar el vot, quan els veïns ens demanaven segons què, l’Estanislau els responia: ‘això que ens demanes no pot ser’, i sempre el renyàvem i li dèiem: ‘a un elector no se li pot dir que no, que demanin la lluna de València si volen, que quan governem ja els direm que no’,” va explicar, assegurant que “ell no ho entenia. Deia que per sobre de tot val l’honestedat”.

També el síndic general, Vicenç Mateu, va elogiar la seva figura, assegurant que representa “l’Andorra de la paraula donada, que demostra confiança, noblesa i credibilitat” i en la qual “tots eren uns ferms soldats defensors” del país.

Encerts i errors

Sangrà, que va estar acompanyat de la família així com de nombroses autoritats, com el cap de Govern, els síndics, consellers general i cònsols, va parlar emocionat de la seva car­rera política, que li ha donat “moment bons i dolents”. I va destacar que és una activitat que s’exerceix “amb encerts i errors, però és el que conforma el nostre pas per la vida”. L’homenatjat, en declaracions a la premsa, també va comentar una mica l’actualitat, i es va mostrar convençut que es podrà assolir l’acord d’associació amb la Unió Europea.

Un prohom que protegia els més febles

Un prohom que protegia els més febles

tracking