Violència de gènere
Els casos de violència a la llar augmenten a 138 dones
Des d’inici del 2016 pugen un 15% el nombre de casos per agressions respecte del mateix període de l’any passat
Els casos de dones ateses per maltractaments s’han incrementat un 15% del gener a l’octubre del 2016 respecte al mateix període de l’any anterior. En concret, es va donar assistència a 138 persones davant les 120 del mateix període de l’any passat, segons xifres que va donar a conèixer ahir Mireia Porras, cap d’àrea de Política d’Igualtat, en una roda de premsa conjunta amb el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, amb motiu que avui se celebra el Dia internacional de l’eliminació de la violència envers les dones. Aquest any, s’han registrat 56 casos nous de maltractament, un 7% més respecte de l’any passat, quan van ser 49. Enguany, el 0,15% de la població femenina ha estat atesa com un cas nou de maltractament. A més, des de principi d’any també s’han assistit 82 casos que provenen d’anys anteriors. “Estem en una mitjana com tots els països, sobretot comparant-nos amb Espanya i França”, va puntualitzar Porras.
El maltractament més comú, en un 100% dels casos, és el psicològic. “Sempre es dóna perquè és una forma de crear dependència emocional”, va dir Porras.
Principalment, les agressions afecten dones separades (40%) o en tràmits de separació (34%). Per edats, primordialment, les víctimes de maltractament tenen entre 29 i 39 anys (45%) o de 40 a 51 (26%), però també s’ha detectat el 19% de casos de joves d’entre 16 i 27 anys, entre les quals dues adolescents de 17 anys.
Porras també va destacar l’elevat nombre de dones que no ho denuncien, un 52%. Això té lloc, va dir, perquè hi ha un “vincle emocional” amb l’agressor. A més, el principal canal d’entrada de les demandes d’assistència prové de l’àrea d’Atenció a les Persones i les Famílies (40%) i un 3% per iniciativa de l’afectada.
Nous recursos i serveis
Espot i Porras va coincidir que s’han incrementat el nombre de casos atesos perquè s’han dotat de més eines per detectar-los. En aquest context, enguany l’Equip d’Atenció Integral de la Dona s’ha transformat en el Servei d’Atenció a les Víctimes de la Violència de Gènere i Domèstica. Amb això, més enllà dels casos d’agressió a la parella, es vol donar resposta als de violència dins de la llar. De fet, segons Porras, amb aquest canvi s’han pogut detectar quatre casos de violència domèstica. Espot va indicar que “s’ha de fer una detecció precoç dels casos de violència de gènere o domèstica”. Per això, el seu ministeri ha acordat uns protocols d’acció amb la policia i treballa en altres plans d’acció amb les entitats civils. A més, el ministre va anunciar que enguany també han incorporat un psicòleg per atendre menors víctimes de violència de gènere o domèstica.
UN TOTAL DE SET FAMÍLIES REQUEREIXEN UN PIS D'ACOLLIDA DEL GOVERN
La cap d’àrea de Política d’Igualtat va informar ahir que el Govern s’ha dotat d’un nou pis d’acollida per a famílies que pateixen casos de violència, que se suma als dos ja existents. Des que va començar l’any, aquests pisos han albergat un total de set famílies. El primer domicili va emparar dues famílies i ha tingut una ocupació de 230 dies. El segon domicili ha allotjat quatre famílies, que hi han estat un total de 265 dies. El darrer habitatge adquirit, de moment, només ha comptat amb la presència d’una família i al tancament de l’estudi havia tingut l’ocupació d’un dia, ja que s’hi va entrar el 31 d’octubre.
A més, Porras va anunciar que des del gener han atorgat 97 ajuts econòmics per un import de 135.713 euros que han servit per cobrir necessitats bàsiques de les víctimes, el procés de recuperació, la cobertura sanitària o les extraescolars o guarderies per als fills. Això suposa un 70% més d’ajudes respecte al mateix període del 2015, quan se’n van donar 57.
Per un altre costat, en el marc del Dia internacional de l’eliminació de la violència envers les dones, el Govern transmetrà vídeos i un curtmetratge contra la violència domèstica en els espais web i xarxes socials dels punts joves a partir de la setmana que ve. D’altra banda, l’entitat Stop Violències llegirà un manifest i farà un minut de silenci per les víctimes de violència de gènere a les 18.45 hores al Parc Central. A més, a les 20.00 hores a la Llacuna tindrà lloc la funció teatral Llibertat és decidir, amb la col·laboració de Mireia Monnè.