Societat
Stop Violències recull 2.500 firmes a favor de la despenalització de l'avortament
Es marca com a objectiu obtenir 10.000 signatures a la primavera i portar-les a Europa
Stop Violències ja ha recollit 2.500 signatures per a la despenalització de l’avortament al país. L’associació que dóna suport a les dones i als infants que pateixen situacions de violència va donar a conèixer ahir, amb motiu del Dia internacional contra la violència de gènere, l’estat de la campanya que va començar a l’octubre i que pretén recaptar 10.000 firmes a la primavera per presentar-les al Consell d’Europa, concretament al Grup d’experts d’acció contra la violència envers les dones i la violència domèstica (Grevio) i a la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de violència envers les dones (Cedaw), així com al comissari dels drets humans de la Unió Europa.
La presidenta d’Stop Violències, Vanessa M. Cortés, va explicar que volen “que es vegi que no tota la ciutadania andorrana pensa igual”. Cortés, que va assegurar que no els està costant “gens” sumar adhesions a la campanya, va manifestar que una bona data per portar les signatures a Europa seria el 8 de març vinent, Dia de la dona treballadora, i va afirmar que no es presentaran davant de les autoritats europees fins a assolir la fita, ja que suposaria que el quinze per cent de la població està a favor que es legalitzi l’avortament al país.
El problema “més greu”
Cortés va afirmar que “el problema més greu és que a Andorra no es pot avortar” i va denunciar “la mancança de drets sexuals i reproductius”. En aquest sentit, va demanar que s’abordi aquesta qüestió políticament i va assenyalar que el model d’Estat no hauria de representar cap obstacle. “La unió civil es va aprovar només amb el consentiment d’un Copríncep. Amb la llei de l’avortament podria passar el mateix”, va manifestar, alhora que va criticar: “Estem parlant d’una llei d’igualtat al país però la igualtat no existeix si no puc fer el que vull amb el meu cos.” “Si no puc avortar quan m’han violat on hi ha igualtat?”, va exclamar.
Stop Violències va commemorar ahir la jornada reivindicativa amb una festa al Parc Central, un espectacle i un minut de silenci per les dones víctimes de violències masclistes. Al vespre es va celebrar a la Llacuna l’espectacle teatral i de ball social Llibertat és decidir i avui de tres a cinc de la tarda tindrà lloc al Complex esportiu d’Encamp un taller d’autodefensa feminista. Cortés va destacar que amb l’obra de teatre “volem representar la situació d’una dona que ha estat violada i quin és el drama de l’avortament”.
L’activista va remarcar que alguns dels joves que es van acostar ahir als actes del Parc Central van narrar com les seves mares han estat víctimes d’agressions per part de les parelles, i va recalcar que “les associacions tenim una manera d’arribar a la gent que l’administració pública no té”. “Les dones moltes vegades no saben quines coses fa l’administració pública ni quins serveis hi ha”, va apuntar, i en aquest sentit va recalcar que “l’administració ha de posar les eines i nosaltres hem de poder ajudar aquesta gent amb les eines que ens posen a l’abast”.
Avenços
Cortés va aplaudir algunes de les mesures que ha impulsat el Govern com, per exemple, que les denúncies que es presenten a la policia es puguin fer en intimitat, tot i que va reivindicar la necessitat de dotar hospitals, centres sanitaris, la Batllia o la policia d’equips especialitzats. Així mateix, va celebrar que s’avanci en la implementació de recursos per ajudar les víctimes d’agressions, però va posar de manifest que “s’està treballant amb la violència de parella però no amb la violència sexual, a l’espai públic o a la feina”. “De violències de gènere n’hi ha moltes”, va concloure.