Gregori Gutiérrez
“El salari dels funcionaris ha anat baixant i fa molts anys que és així”
Els representants dels funcionaris esperen l’esbós de la reforma de la Funció Pública per a principi del 2017 amb una base comuna per a tots i especificitats per a cada cos, per reclamar el que no inclogui, segons explica el portaveu a COPE Andorra-AD Ràdio.
Els funcionaris continuen sense ministre, com ho viuen?
És una qüestió de temps perquè busquin algun ministre per liderar la reforma de la Llei de la Funció Publica que es va iniciar amb l’antic ministre i hi ha un equip que hi està treballant i crec que la maquinària no s’ha parat. No és perquè hagi dimitit el ministre que no continuï.
El nou ministre haurà de continuar la feina que ja s’està fent?
Això espero, perquè si nou ministre vol dir noves maneres de fer i nous plantejaments crec que serà molt complicat perquè si cada vegada que canvien les persones ha de canviar el projecte no acabarem mai aquesta reforma, i fa molts anys que ho sentim. Ara han marcat un calendari que ja li van dir al ministre sortint que era molt ajustat però el juny del 2017 hauríem de tenir la llei.
Com consideren que hauria de ser el nou ministre?
Ens agradaria un ministre amb un tarannà una mica més dialogant que el que ha sortit i que cregui més en les persones, en la veu que podem portar nosaltres com a diferents sindicats de l’administració sobretot i en els equips de treball. Jordi Alcobé ens va deixar molt clar que no creia ni en grups de treball, ni en taules de treball, i que tota la feina es faria a través d’enquestes i entrevistes i després remenarien una mica tot el que hagin recollit i elaborarien la llei. Ens agradaria una persona que busqui més el consens dels diferents actors.
En quin punt està la reforma per la informació que tenen?
Estan analitzant el resultat de l’enquesta oberta a tot el personal de l’administració. Hi havia preguntes sobre com ens agradaria que fos i havíem de destriar tres punts que consideràvem importants d’una llista.
Com ara?
El salari, la carrera horitzontal i vertical, el reconeixement i la valoració dels mèrits que puguis tenir a la feina. Estan analitzant això i el que la gent hagi pogut aportar a la web oberta i activa perquè hi havia la possibilitat d’enviar opinions, aportacions, suggeriments, i les entrevistes amb els diferents sindicats que es van fer al llarg del mes passat.
Per a la plataforma sindical quins són els punts més importants que ha d’incloure la llei?
Tots. Tenim una llei bastant desfasada del 2001 i en 15 anys la societat i la manera de treballar ha evolucionat moltíssim i hi ha coses que s’han anat deixant de banda. S’havien de desplegar molts reglaments i la majoria no s’han fet, continuàvem amb buits legals, preveia una gestió de l’acompliment, el famós GAdA que es va paralitzar i una manera de calcular el salari que per a nosaltres tampoc no era l’adequada. En 15 anys s’ha anat paralitzant el GAdA que permetia a les persones veure el seu salari incrementat, l’IPC és negatiu, és a dir, que s’ha deixat de donar i s’ha congelat un trienni. Els funcionaris hem vist com el nostre salari anava baixant perquè ara hem de pagar un 1% més de la CASS, el pla de pensions, i hi ha persones que han entrat amb un 80% del seu salari i en lloc d’incrementar han vist com baixava i fa molts anys que és així.
Quins altres punts cal revisar?
Per als permisos administratius no retribuïts tenim un sistema que fa que qui vulgui fer un break per motius familiars, perquè vol estudiar o viatjar i deixar la feina durant un temps, li sigui molt complicat perquè si te’n vas la teva plaça la poden donar i quan vols tornar pots haver d’estar en llista d’espera malgrat que hagis passat un edicte. I llavors la gent utilitza permisos que no són els adequats i diu: “Ara em cuido d’un parent gran” quan no és veritat, o “em poso a estudiar i em matriculo de tres crèdits a la Universitat d’Andorra i me’n vaig de viatge durant un any”.
Fan trampes?
Això no és normal però és l’única manera que tenen les persones de poder deixar de treballar durant un o dos anys i poder tornar a reincorporar-se al cap de la finalització del permís.
Serà possible recuperar un GAdA que s’acumuli al salari?
Una gestió de l’acompliment sí que l’hem de tenir, però no forçosament lligada a diners al final del procés perquè això desvirtua molt. L’augment salarial hauria de venir per coses com una carrera professional horitzontal o vertical ben definida, que ara no tenim, però com a totes les feines s’han de valorar les persones i mirar quin és el seu rendiment.
Ha de ser un complement puntual i no acumulat perquè això va fer el GAdA insostenible?
Això ho vam dir com a sindicats el 2001 al Govern de Marc Forné i no ens van fer cas. Vam dir que era totalment insostenible. Cal veure com anirà tot, ha d’anar lligat, però una com la d’abans jo no la comparteixo perquè treballes en un moment puntual per obtenir diners i crec que l’excel·lència l’hem de demostrar en el dia a dia, no en un moment perquè ens estan avaluant i sabem que això comportarà una compensació econòmica.
Hi ha alguna línia vermella que els sindicats vulguin establir?
Depèn del que ens plantegen a la llei, si tot empitjora molt tindrem línies vermelles molt clares. S’ha de mantenir com a mínim el que tenim ara i si hi ha canvis en alguns aspectes hem d’anar de cara a la millora.
Tenen una feina garantida per passar un edicte, això hauria de compensar altres aspectes?
No sóc partidari de comparar sector públic i privat, són coses bastant diferents i crec que el sector públic hauria d’ajudar en algun moment donat a millorar les condicions pèssimes que tenim en el sector privat. Si nosaltres anem baixant, baixant no millorarem mai.
El CFPA s’ha desvinculat de la plataforma, queda debilitada?
Entenc que no perquè la plataforma no té personalitat jurídica, és una associació voluntària de diferents sindicats de l’administració. La policia no és la primera vegada que surt de la plataforma per després tornar-hi. Cadascú ha de defensar una mica el seu territori, per mi la unió fa la força, és a dir, com més som més poder tindrem per negociar però si hi ha qui pensa que de manera aïllada defensarà millor els interessos són maneres de pensar, no hi puc entrar.
Una de les deficiències a solucionar és la mobilitat en departaments on falti personal?
S’haurà de regular a la llei. Jo lligo la mobilitat molt amb la carrera horitzontal o vertical i que forçosament no ha d’anar lligada a un augment retributiu. Ara la tenim molt encotillada, només es pot donar en el mateix departament, fet que provoca incoherències. S’ha de replantejar fins i tot entre ministeris, que es pugui moure és bo perquè hi ha gent a qui li va bé canviar per respirar de nou i tenir un nou repte.